2020-03-11 03:48 PM
Czołem,
Nic dziwnego, że czuć alkohol - lekko licząc dodałeś 2% Mierzyłeś może ile na początku miałeś cukru? Prince'y zwykle oscylują w okolicach SC 1.055 / Blg 13,5. Pewnie masz teraz koło 8-9%. Jeśli tak jak piszesz ferementacja dopiero się kończy, to absolutnie za wcześnie jest żeby oceniać smak. Tam jest całe mnóstwo drożdży, i jeszcze pełno nie przetworzonych do końca związków. Czemu ostatni moment? Chcesz już teraz butelkować? Do lata jeszcze daleko. Najlepiej jakbyś go zostawił, wciąż pod rurką, na jakiś czas - dwa trzy miesiące - aż się nie podklaruje. Wtedy będziesz mógł dokładniej ocenić smak. Od ksylitolu lepszy jest erytrol, daje taki pełniejszy smak.
Nic dziwnego, że czuć alkohol - lekko licząc dodałeś 2% Mierzyłeś może ile na początku miałeś cukru? Prince'y zwykle oscylują w okolicach SC 1.055 / Blg 13,5. Pewnie masz teraz koło 8-9%. Jeśli tak jak piszesz ferementacja dopiero się kończy, to absolutnie za wcześnie jest żeby oceniać smak. Tam jest całe mnóstwo drożdży, i jeszcze pełno nie przetworzonych do końca związków. Czemu ostatni moment? Chcesz już teraz butelkować? Do lata jeszcze daleko. Najlepiej jakbyś go zostawił, wciąż pod rurką, na jakiś czas - dwa trzy miesiące - aż się nie podklaruje. Wtedy będziesz mógł dokładniej ocenić smak. Od ksylitolu lepszy jest erytrol, daje taki pełniejszy smak.