2020-03-11 06:59 PM
Soki z koncentratów, jeśli przygotowujesz je z zalecanej ilości wody, są potwornie rozwodnione - rzędu 10Brix, lub nawet mniej. Najlepiej dodać mniej wody, dużo mniej.
Ja zwykle, jak fermentacja się kończy, zlewam cydry znad osadu i zostawiam na co najmniej 3 miesiące, żeby się podklarowały. Inaczej będziesz miał strasznie dużo śmieci na dnie w butelce, i nawet jak się sklaruje to ten osad się poderwie po otwarciu, więc cały efekt idealnie klarownego cydru się zmarnuje. Jeśli miałeś pasteryzowany sok, kapnij mu trochę pektoenzymu - znacznie przyspieszy klarowanie.
Ja zwykle, jak fermentacja się kończy, zlewam cydry znad osadu i zostawiam na co najmniej 3 miesiące, żeby się podklarowały. Inaczej będziesz miał strasznie dużo śmieci na dnie w butelce, i nawet jak się sklaruje to ten osad się poderwie po otwarciu, więc cały efekt idealnie klarownego cydru się zmarnuje. Jeśli miałeś pasteryzowany sok, kapnij mu trochę pektoenzymu - znacznie przyspieszy klarowanie.