2020-04-30 02:40 PM
Witam,
Powoli przymierzam się do produkcji własnego cydru ale mam jeszcze kilka wątpliwość i bardzo liczę na wasza pomoc.
Cydr paluje zrobić z soku tłoczonego zakupionego u lokalnego sadownika. Tu pojawi się pierwsze pytanie, czy lepiej użyć soku pasteryzowanego czy niepasteryzowanego?
Na dobry początek chce nastawić 20 litrów soku (drożdze Lalvin QA23, pożywka Fermaid O) następnie przelać to do 5l dam.
Zastanawiam się na dodaniem pektoenzymów na tym etapie. Jak uważacie?
Jeśli tak to w jakich ilościach powinno się go podawać?
NA koniec chciałbym zapytać o nagazowanie cydru, a mianowicie chciałbym zastąpić cukier glukozą. Czy to dobry pomysł?
Powoli przymierzam się do produkcji własnego cydru ale mam jeszcze kilka wątpliwość i bardzo liczę na wasza pomoc.
Cydr paluje zrobić z soku tłoczonego zakupionego u lokalnego sadownika. Tu pojawi się pierwsze pytanie, czy lepiej użyć soku pasteryzowanego czy niepasteryzowanego?
Na dobry początek chce nastawić 20 litrów soku (drożdze Lalvin QA23, pożywka Fermaid O) następnie przelać to do 5l dam.
Zastanawiam się na dodaniem pektoenzymów na tym etapie. Jak uważacie?
Jeśli tak to w jakich ilościach powinno się go podawać?
NA koniec chciałbym zapytać o nagazowanie cydru, a mianowicie chciałbym zastąpić cukier glukozą. Czy to dobry pomysł?