Pierwszy cydr - kilka pytań
#2
Na początek, najprościej i najbezpieczniej jest wziąć sok pasteryzowany. Nie musisz się wtedy martwić o naturalną mikroflorę, te wszystkie mikroorganizmy które normalnie są w soku, siarkować etc. Cydr z pasteryzowanego soku nie ustępuje w niczym takiemu z surowego. Jest oczywiście trochę inny, bardziej jednowymiarowy i pozbawiony ewentualnych dodatkowych posmaczków, bo fermentacja prowadzona jest tylko przez tę jedną, dodaną przez ciebie kulturę drożdży - ale to nie jest wada czy jakiś brak.

Efekt uboczny pasteryzacji jest taki, że cydr z pasteryzowanego soku zwykle kiepsko się klaruje i trzeba mu w tym pomóc dodając pektoenzym. Pektoenzym wystarczy jak dodasz raz, do soku przed fermentacją. Każdy preparat ma inną dawkę, więc musisz sprawdzać na opakowaniu. Ja na przykład używam Pektofruit - wg. instrukcji wystarczy 1ml/50ml, ale tego nie można przedawkować, więc ja zwykle daję 2-3x więcej.

Jeśli chodzi o nagazowanie, to glukoza oczywiście też zadziała. Różnica w smaku w porównaniu ze zwykłym cukrem jest niewielka - glukoza jest może nieco bardziej neutralna. Glukoza jest też nieco mniej "skuteczna" jeśli chodzi o stopień nagazowania, ale wciąż standardowa ilość 4g/0.5L butelkę wystarczy.
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku
Pierwszy cydr - kilka pytań - przez Antek - 2020-04-30 02:40 PM
RE: Pierwszy cydr - kilka pytań - przez Bartek - 2020-05-01 07:13 AM
RE: Pierwszy cydr - kilka pytań - przez Antek - 2020-05-01 08:13 AM
RE: Pierwszy cydr - kilka pytań - przez Bartek - 2020-05-01 07:52 PM
RE: Pierwszy cydr - kilka pytań - przez Antek - 2020-05-27 08:25 AM
RE: Pierwszy cydr - kilka pytań - przez Bartek - 2020-05-28 07:40 AM
RE: Pierwszy cydr - kilka pytań - przez Antek - 2020-07-20 07:13 PM
RE: Pierwszy cydr - kilka pytań - przez Bartek - 2020-07-22 05:56 AM
RE: Pierwszy cydr - kilka pytań - przez Antek - 2020-07-22 08:55 AM
RE: Pierwszy cydr - kilka pytań - przez Bartek - 2020-07-22 07:56 PM

Skocz do: