Pierwszy cydr - kilka pytań
#4
Nie ma znaczenia kiedy konkretnie dodasz pektoenzym - możesz dodać na samym początku, przed wszystkim innym; on będzie tam sobie działał w tle i niczemu nie będzie przeszkadzał.

Faktycznie tak jest, że pektoenzym działa szybciej w wyższej temperaturze. Jak na przykład dodajesz do surowego soku, przed pasteryzacją, to możesz podgrzać do 50C i dosłownie po tych 1-2 godzinach sok zrzuca osad - potem sobie pasteryzujesz już taki podklarowany. W temperaturze pokojowej, na taki sam efekt musiałbyś czekać kilkanaście godzin. Ale Tobie nie zależy na czasie, pektoenzym będzie sobie teraz spokojnie działał przez kolejne dni/tygodnie (nawet jak pojawi się alkohol, pektoenzym wciąż działa, może nieco mniej skutecznie, ale wciąż). Wg. instrukcji potrzebujesz ~0,5ml Twoje 20L soku; ja zwykle daję trochę więcej (bez jakiegoś konkretnego powodu).
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku
Pierwszy cydr - kilka pytań - przez Antek - 2020-04-30 02:40 PM
RE: Pierwszy cydr - kilka pytań - przez Bartek - 2020-05-01 07:13 AM
RE: Pierwszy cydr - kilka pytań - przez Antek - 2020-05-01 08:13 AM
RE: Pierwszy cydr - kilka pytań - przez Bartek - 2020-05-01 07:52 PM
RE: Pierwszy cydr - kilka pytań - przez Antek - 2020-05-27 08:25 AM
RE: Pierwszy cydr - kilka pytań - przez Bartek - 2020-05-28 07:40 AM
RE: Pierwszy cydr - kilka pytań - przez Antek - 2020-07-20 07:13 PM
RE: Pierwszy cydr - kilka pytań - przez Bartek - 2020-07-22 05:56 AM
RE: Pierwszy cydr - kilka pytań - przez Antek - 2020-07-22 08:55 AM
RE: Pierwszy cydr - kilka pytań - przez Bartek - 2020-07-22 07:56 PM

Skocz do: