Ekspresowa fermentacja cydru kartonikowego
#8
Ja zwykle polecam, żeby po pierwszych kilku tygodniach, gdy już ustanie główna aktywność, przelać znad osadu i zostawić do dojrzewania na kolejne 3-6 miesięcy, i dopiero potem butelkować. Taką też miałem intencję pisząc w podręczniku: "Gdy rurka przestanie pracować, cydr zlewa się nas osadu. [...] Przelej cydr do nieco mniejszego, szklanego naczynia, i wypełnij je aż po sam korek". Wyjątkiem są sytuacje kiedy nie masz odpowiedniego naczynia do przelania, lub chcesz poeksperymentować z dojrzewaniem na drożdżach, co też daje ciekawe efekty - wtedy możesz nie zlewać w ogóle, ale w taki przypadku warto żeby sok był wstępnie oczyszczony z fusów i drobin, żeby cydr dojrzewał na drożdżach a nie na osadzie z jabłek. Tak czy inaczej, warto żeby fermentacja zakończyła się całkowicie jeszcze pod rurką w fermentorze/damie, i cydr się całkiem sklarował, przed zlaniem do butelek.
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku
RE: Ekspresowa fermentacja cydru kartonikowego - przez Bartek - 2020-05-31 06:07 PM

Skocz do: