Witam,
Po raz kolejny potrzebuję porady w sprawie cydru.
W cydrze, który został zlany do dam 1,5 miesiąca temu, zaobserwowałam w dniu dzisiejszym mgiełkę na powierzchni.
https://zapodaj.net/60afac3efb1e4.jpg.html
Czy powinienem się tym przejmować? Czy jakieś działania podjąć?
Z kolei, w cydrze, który został zlany tydzień temu, pojawiły się na powierzchni drożdże kożuchujące.
https://zapodaj.net/7c806ea477d26.jpg.html
https://zapodaj.net/d83583c972f46.jpg.html
Proszę o radę czy zostawić to w takim stanie czy może zareagować i dodać pirosiarczan potasu?
Podczas wykonywania wyżej załączonych zdjęć, zauważyłem, że powstały osad na powierzchni opada na dno. Czy świadczy to o tym, że drożdże ''zdechły''?
https://zapodaj.net/16b239e428907.jpg.html
Mam jeszcze pytanie odnośnie rurek fermentacyjnych - w dwóch damach zastosowałem standardowe rurki fermentacyjne, w których, po tygodniu, poziom płynu jest taki jak na poniższych zdjęciach.
https://zapodaj.net/f838c27a3d157.jpg.html
https://zapodaj.net/b1d770a3f530f.jpg.html
Obawiam się czy nie doszło do nieszczelności, która była przyczyną pojawienia się drożdży kożuchujących? Zastanawiam się czy wymieniać w tym momencie korki wraz z rurkami czy lepiej zostawić dotychczasowe?
Po raz kolejny potrzebuję porady w sprawie cydru.
W cydrze, który został zlany do dam 1,5 miesiąca temu, zaobserwowałam w dniu dzisiejszym mgiełkę na powierzchni.
https://zapodaj.net/60afac3efb1e4.jpg.html
Czy powinienem się tym przejmować? Czy jakieś działania podjąć?
Z kolei, w cydrze, który został zlany tydzień temu, pojawiły się na powierzchni drożdże kożuchujące.
https://zapodaj.net/7c806ea477d26.jpg.html
https://zapodaj.net/d83583c972f46.jpg.html
Proszę o radę czy zostawić to w takim stanie czy może zareagować i dodać pirosiarczan potasu?
Podczas wykonywania wyżej załączonych zdjęć, zauważyłem, że powstały osad na powierzchni opada na dno. Czy świadczy to o tym, że drożdże ''zdechły''?
https://zapodaj.net/16b239e428907.jpg.html
Mam jeszcze pytanie odnośnie rurek fermentacyjnych - w dwóch damach zastosowałem standardowe rurki fermentacyjne, w których, po tygodniu, poziom płynu jest taki jak na poniższych zdjęciach.
https://zapodaj.net/f838c27a3d157.jpg.html
https://zapodaj.net/b1d770a3f530f.jpg.html
Obawiam się czy nie doszło do nieszczelności, która była przyczyną pojawienia się drożdży kożuchujących? Zastanawiam się czy wymieniać w tym momencie korki wraz z rurkami czy lepiej zostawić dotychczasowe?