Pierwszy cydr - kilka pytań
#8
Ładnie wyglądają te cyderki! Super, że zalałeś pod same korki.
Taka minimalna ilość nalotu na powierzchni nie wygląda niepokojąco - ja bym nic z tym nie robił. Nawet jak zajmie całą powierzchnię w szyjce, nie będzie to miało żadnego wpływu na smak.

To jest typowe dla takiego nalotu, że jak się potrząśnie butlą, to część opada - to nie znaczy, że te mikroorganizmy już umarły, po prostu ich większe skupiska są zbyt ciężkie, żeby utrzymać się na powierzchni. Ale zdarza się, że z czasem całość tego osadu pójdzie na dno i na powierzchni nie pozostanie żaden ślad. Zdarzyło mi się tak kilka razy po zabutelkowaniu - początkowo na powierzchni pojawiło się trochę takich grudek, ale z czasem opadły, a cydr był bardzo dobry.

Nie sądzę, żebyś miał jakąś nieszczelność. Przy dostępie powietrza warstwa na powierzchni rozwinęłaby się szybciej.

Jeśli ten osad Cię niepokoi, możesz pomyśleć o butelkowaniu - w sumie masz już bardzo ładnie sklarowany ten cydr.
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku
Pierwszy cydr - kilka pytań - przez Antek - 2020-04-30 02:40 PM
RE: Pierwszy cydr - kilka pytań - przez Bartek - 2020-05-01 07:13 AM
RE: Pierwszy cydr - kilka pytań - przez Antek - 2020-05-01 08:13 AM
RE: Pierwszy cydr - kilka pytań - przez Bartek - 2020-05-01 07:52 PM
RE: Pierwszy cydr - kilka pytań - przez Antek - 2020-05-27 08:25 AM
RE: Pierwszy cydr - kilka pytań - przez Bartek - 2020-05-28 07:40 AM
RE: Pierwszy cydr - kilka pytań - przez Antek - 2020-07-20 07:13 PM
RE: Pierwszy cydr - kilka pytań - przez Bartek - 2020-07-22 05:56 AM
RE: Pierwszy cydr - kilka pytań - przez Antek - 2020-07-22 08:55 AM
RE: Pierwszy cydr - kilka pytań - przez Bartek - 2020-07-22 07:56 PM

Skocz do: