2020-07-31 07:03 PM
Rozumiem że ktoś woli klarowny, a ktoś inny mętny.
Mnie drożdże nie szkodzą, mętność nie przeszkadza. Posmak drożdży nawet lubię, zarówno w piwie jak i w cydrze (byleby z umiarem).
Gdyby nie to zawsze mógłbym przepuścić przez filtr płytowy i nawet drożdży można się pozbyć przed butelkowaniem.
Tylko to klarowanie w wyczytanych poradnikach wydaje się być obowiązkowe, a przecież wcale takie nie jest.
Mnie drożdże nie szkodzą, mętność nie przeszkadza. Posmak drożdży nawet lubię, zarówno w piwie jak i w cydrze (byleby z umiarem).
Gdyby nie to zawsze mógłbym przepuścić przez filtr płytowy i nawet drożdży można się pozbyć przed butelkowaniem.
Tylko to klarowanie w wyczytanych poradnikach wydaje się być obowiązkowe, a przecież wcale takie nie jest.