Koniec fermentacji ? Kiedy?
#1
Witam. Nastawiłem pierwszy cydr. Ruch w rurce fermentacyjnej powoli ustaje. Niedługo czas będzie na butelkowanie. Nie zamierzam zlewać cydru na cichą fermentację.
W związku z tym mam pytanie , kiedy butelkować cydr? Fermentacja musi całkowicie ustać czy bąbelki mogą wypływać co jakiś czas? Jeśli tak to co jaki ?
Mam cukromierz, który używałem do określania poziomu cukru w nastawie. Czy można też sprawdzić nastaw, który już przefermentował czy pokazuje wartość 0? Jeśli tak to co powinienem zrobić żeby nie zakazić cydru przed butelkowaniem? Można cukromierz umyć i użyć pirosiarczynu a potem wrzucić do fermentora, żeby sprawdzić cukier czy bardziej wybrać opcję zlania kranikiem tylko odrobiny cydru do osobnego pojemnika?

Będę bardzo wdzięczny za szybką odpowiedź bo chyba czas mnie nagli Smile
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku
Koniec fermentacji ? Kiedy? - przez rajdzik - 2020-08-03 01:19 PM
RE: Koniec fermentacji ? Kiedy? - przez Bartek - 2020-08-04 10:52 AM
RE: Koniec fermentacji ? Kiedy? - przez rajdzik - 2020-08-04 04:16 PM
RE: Koniec fermentacji ? Kiedy? - przez blackpowder - 2020-08-04 07:58 PM
RE: Koniec fermentacji ? Kiedy? - przez Bartek - 2020-08-05 08:01 AM
RE: Koniec fermentacji ? Kiedy? - przez rajdzik - 2020-08-05 08:59 AM
RE: Koniec fermentacji ? Kiedy? - przez Bartek - 2020-08-05 09:14 AM
RE: Koniec fermentacji ? Kiedy? - przez rajdzik - 2020-08-05 11:59 AM

Skocz do: