2020-08-03 01:19 PM
Witam. Nastawiłem pierwszy cydr. Ruch w rurce fermentacyjnej powoli ustaje. Niedługo czas będzie na butelkowanie. Nie zamierzam zlewać cydru na cichą fermentację.
W związku z tym mam pytanie , kiedy butelkować cydr? Fermentacja musi całkowicie ustać czy bąbelki mogą wypływać co jakiś czas? Jeśli tak to co jaki ?
Mam cukromierz, który używałem do określania poziomu cukru w nastawie. Czy można też sprawdzić nastaw, który już przefermentował czy pokazuje wartość 0? Jeśli tak to co powinienem zrobić żeby nie zakazić cydru przed butelkowaniem? Można cukromierz umyć i użyć pirosiarczynu a potem wrzucić do fermentora, żeby sprawdzić cukier czy bardziej wybrać opcję zlania kranikiem tylko odrobiny cydru do osobnego pojemnika?
Będę bardzo wdzięczny za szybką odpowiedź bo chyba czas mnie nagli
W związku z tym mam pytanie , kiedy butelkować cydr? Fermentacja musi całkowicie ustać czy bąbelki mogą wypływać co jakiś czas? Jeśli tak to co jaki ?
Mam cukromierz, który używałem do określania poziomu cukru w nastawie. Czy można też sprawdzić nastaw, który już przefermentował czy pokazuje wartość 0? Jeśli tak to co powinienem zrobić żeby nie zakazić cydru przed butelkowaniem? Można cukromierz umyć i użyć pirosiarczynu a potem wrzucić do fermentora, żeby sprawdzić cukier czy bardziej wybrać opcję zlania kranikiem tylko odrobiny cydru do osobnego pojemnika?
Będę bardzo wdzięczny za szybką odpowiedź bo chyba czas mnie nagli