2020-08-05 08:01 AM
Tak, jeżeli już otwierałeś to wiadro, a fermentacja już się skończyła, to dobrze przelać do jakiegoś mniejszego naczynia, najlepiej szklanego, tak żeby było wypełnione pod korek. Zamknij rurką, bo wciąż wydziela się tam trochę dwutlenku węgla, nawet jak pozornie nie widać.
Jeśli jeszcze nie otwierałeś, lub otworzyłeś jak fermentacja wciąż trwała, a nie masz innego mniejszego pojemnika, to dbaj o to, żeby rurka nie wyschła. Jak masz przezroczyste wiadro, to obserwuj powierzchnię, czy nie zaczyna się na niej pojawiać nalot.
Jeśli jeszcze nie otwierałeś, lub otworzyłeś jak fermentacja wciąż trwała, a nie masz innego mniejszego pojemnika, to dbaj o to, żeby rurka nie wyschła. Jak masz przezroczyste wiadro, to obserwuj powierzchnię, czy nie zaczyna się na niej pojawiać nalot.