2020-08-05 08:59 AM
(2020-08-05 08:01 AM)Bartek napisał(a): Tak, jeżeli już otwierałeś to wiadro, a fermentacja już się skończyła, to dobrze przelać do jakiegoś mniejszego naczynia, najlepiej szklanego, tak żeby było wypełnione pod korek. Zamknij rurką, bo wciąż wydziela się tam trochę dwutlenku węgla, nawet jak pozornie nie widać.
Jeśli jeszcze nie otwierałeś, lub otworzyłeś jak fermentacja wciąż trwała, a nie masz innego mniejszego pojemnika, to dbaj o to, żeby rurka nie wyschła. Jak masz przezroczyste wiadro, to obserwuj powierzchnię, czy nie zaczyna się na niej pojawiać nalot.
Wiadro jest zamknięte nie otwierane . To mój pierwszy cydr więc nie przygotowałem się i nie mam innego naczynia do zlania na cichą fermentację. Ponadto wlałem tak dużo soku , że nie jestem w stanie kontrolować czy nie tworzy się nalot na powierzchni choć wiadro jest przezroczyste po bokach. Wieko jest nieprzezroczyste. Konstrukcja i pozostałości po pianie sprawiają że mam dosłownie milimetrowy prześwit. Poki co powierzchnia z brzegu wydaje się być ok.
Chyba pozostaje mi to zabudelkować jak przestanie pukać w rurce.
Według was jaki moment jest w miarę bezpieczny tj jak bąbelki pukają w rurce co 10 min czy co godzinę ?