2020-08-10 09:03 AM
(2020-08-05 12:06 PM)newrom napisał(a): U siebie odfermentowuję cukier do zera, mętność mi nie przeszkadza. Nawet dość duży udział kwasów też nie. Lubię brut. Teraz testuję różne wartości erytrolu, ale na razie mi wychodzi że jeśli zejdę z kwasem to cukier nie będzie potrzebny.
We Francji kupuje zarówno brut jak i demi-sec (demi-doux wyjątkowo). Siarkowane są zarówno wytrawne, jak i pół czy słodkie - stawiam że chodzi o zwiększenie trwałości w sklepie choć oczywiście filtrowane muszą pozostać klarowne. Można znaleźć nie siarkowane, ale nie jest to produkt dostępny zawsze i wszędzie.
Szkoda że u nas jest taki kłopot z zakupem sadzonek odmian cydrowych, no ale może za kilka lat coś się zmieni
Tak z ciekawości ile dajesz erytrolu na butelkę ? Ja wczoraj pierwszy raz go używałem i żeby zrównoważyć kwas to musiałem po 30 g na butelkę wsypać. Jestem w szoku, że tak dużo trzeba.