2020-08-10 12:18 PM
Erytrol jest trochę mniej słodki niż cukier - trzeba go dać ~1,5x więcej, dla takiego samego smaku.
Ile konkretnie potrzeba, zależy od dwóch rzeczy: jak bardzo kwaśny jest cydr (jak dużo zawiera kwasu), oraz od osobistych preferencji.
Z grubsza przyjmuje się tak:
- cydr półwytrawny: 20g/L cukru
- cydr półsłodki: 30g/L cukru
- cydr słodki: >40g/L cukru
W Twoim przypadku, 60g/L erytrolu przekłada się na ~40g/L cukru, czyli górna granica półsłodkiego.
Jeśli dopiero taka ilość zrównoważyła kwas, to podejrzewam, że cydr na wstępie był dość kwaśny (co jest typowe dla cydrów z deserowych jabłek).
Ile konkretnie potrzeba, zależy od dwóch rzeczy: jak bardzo kwaśny jest cydr (jak dużo zawiera kwasu), oraz od osobistych preferencji.
Z grubsza przyjmuje się tak:
- cydr półwytrawny: 20g/L cukru
- cydr półsłodki: 30g/L cukru
- cydr słodki: >40g/L cukru
W Twoim przypadku, 60g/L erytrolu przekłada się na ~40g/L cukru, czyli górna granica półsłodkiego.
Jeśli dopiero taka ilość zrównoważyła kwas, to podejrzewam, że cydr na wstępie był dość kwaśny (co jest typowe dla cydrów z deserowych jabłek).