2020-09-09 12:07 PM
Witam,
standardowe pytanie, czy z tego soku można nastawić cydr.
Kilka zdań o soku. Sok nie był robiony przeze mnie ale wiem jak był robiony. Jabłka puszczone przez sokowirówkę, filtrowane od razu przez stare bawełniane prześcieradło, więc sok był klarowny od razu. Następnie pasteryzowany. Jest w dużych słoikach 3 litrowych. Jest w pełni klarowny, ale po otwarciu w prawie każdym pływa na powierzchni plamka pleśni. Jest zdejmowana i sok pity, w smaku bardzo dobry. Mam takie słoiki sprzed roku, tzn. z zeszłorocznego zbioru. No i pytanie czy nadaje się do nastawienia cydru?
Mam też możliwość kupienia tłoczonego soku w torbie z kranikiem z tłoczni. Może lepiej o nim pomyśleć?
Co wybrać? Zaznaczam, że jest to moje pierwsze podejście do cydru i moim celem jest przejść proces, sprawdzić jak mi idzie każdy etap. O jakości, polepszaniu procesu itp będę myślał od następnego cydru,
dziękuję
standardowe pytanie, czy z tego soku można nastawić cydr.
Kilka zdań o soku. Sok nie był robiony przeze mnie ale wiem jak był robiony. Jabłka puszczone przez sokowirówkę, filtrowane od razu przez stare bawełniane prześcieradło, więc sok był klarowny od razu. Następnie pasteryzowany. Jest w dużych słoikach 3 litrowych. Jest w pełni klarowny, ale po otwarciu w prawie każdym pływa na powierzchni plamka pleśni. Jest zdejmowana i sok pity, w smaku bardzo dobry. Mam takie słoiki sprzed roku, tzn. z zeszłorocznego zbioru. No i pytanie czy nadaje się do nastawienia cydru?
Mam też możliwość kupienia tłoczonego soku w torbie z kranikiem z tłoczni. Może lepiej o nim pomyśleć?
Co wybrać? Zaznaczam, że jest to moje pierwsze podejście do cydru i moim celem jest przejść proces, sprawdzić jak mi idzie każdy etap. O jakości, polepszaniu procesu itp będę myślał od następnego cydru,
dziękuję