2020-09-24 09:35 AM
Aha, no i oczywiście nie zapomnij potem porządnie zdezynfekować wiadra i wszystkiego czego używałeś do przelewania, bo będziesz miał podobne problemy z kolejnymi nastawami.
Ogólnie taka przypadłość jest dość typowa jak się fermentuje w za dużych i nie zawsze szczelnych pojemnikach. Podczas gdy praktycznie nie występuje jeśli się po głównej fazie fermentacji dopełnia pod korek i dba o szczelność. W małej ilości nie jest to szkodliwe, ale jak się trochę przegapi, tak w Twoim przypadku, to już może być różnie.
Ogólnie taka przypadłość jest dość typowa jak się fermentuje w za dużych i nie zawsze szczelnych pojemnikach. Podczas gdy praktycznie nie występuje jeśli się po głównej fazie fermentacji dopełnia pod korek i dba o szczelność. W małej ilości nie jest to szkodliwe, ale jak się trochę przegapi, tak w Twoim przypadku, to już może być różnie.