2020-10-26 09:19 PM
W 8°C proces spokojnie będzie przebiegał, potrwa dłużej i będziesz miał lepszy trunek.
Z tym że dobrze jest rozpocząć fermentację w temperaturze pokojowej, a jak zacznie pracować (poduszka CO2) to wynieść do chłodu.
Im cieplej tym lepiej w produkcji przemysłowej, szybko drożdże zjedzą cukier, dla smaku i aromatu doda się ekstraktu identycznego z naturalnym i do sklepu. Im dłużej cydr zajmuje zbiorniki tym drożej wychodzi jego produkcja
Jak przestało bulgać to sobie nalej szklaneczkę, będzie mętny i młody, ale bez próbowania na różnych etapach nie dowiesz się jakie zmiany zachodzą w cydrze. Dlatego lubię fermentatory z kranikiem. Praktycznie bez wpuszczania powietrza do środka idzie odlać litr na spróbowanie
Z tym że dobrze jest rozpocząć fermentację w temperaturze pokojowej, a jak zacznie pracować (poduszka CO2) to wynieść do chłodu.
Im cieplej tym lepiej w produkcji przemysłowej, szybko drożdże zjedzą cukier, dla smaku i aromatu doda się ekstraktu identycznego z naturalnym i do sklepu. Im dłużej cydr zajmuje zbiorniki tym drożej wychodzi jego produkcja
Jak przestało bulgać to sobie nalej szklaneczkę, będzie mętny i młody, ale bez próbowania na różnych etapach nie dowiesz się jakie zmiany zachodzą w cydrze. Dlatego lubię fermentatory z kranikiem. Praktycznie bez wpuszczania powietrza do środka idzie odlać litr na spróbowanie