2020-11-11 08:36 AM
Rurka zawsze będzie pracować jak naciskasz wieko. Po 3 tygodniach, jak już rurka sama z siebie już nie pracuje, spokojnie możesz przelewać do dam.
Możesz dosłodzić już teraz, do dam - nic się z tym cukrem nie stanie, on nie fermentuje. Po kilku dniach sam się rozpuści, ale i tak będziesz musiał zamieszać, bo inaczej słodkie zostanie na dnie. Ja dosładzam zwykle na sam koniec: biorę sobie 0,5L na próbę i dosładzam do smaku - potem ustaloną ilość słodzika sypię (razem z cukrem do refermentacji) już bezpośrednio do butelek, przed nalaniem.
Możesz dosłodzić już teraz, do dam - nic się z tym cukrem nie stanie, on nie fermentuje. Po kilku dniach sam się rozpuści, ale i tak będziesz musiał zamieszać, bo inaczej słodkie zostanie na dnie. Ja dosładzam zwykle na sam koniec: biorę sobie 0,5L na próbę i dosładzam do smaku - potem ustaloną ilość słodzika sypię (razem z cukrem do refermentacji) już bezpośrednio do butelek, przed nalaniem.