Fermentacja w niskiej temperaturze
#2
Tutaj jest karta katalogowa tych drożdży: link.

Przy temperaturze poniżej 15C radzą dodać trochę więcej, ale wciąż mówimy tutaj o ilości rzędu 2g/10L. Nie ma podanej dolnej temperatury - ogólnie drożdże jak już raz wystartują, to potem ciągną nawet jak temperatura spadnie, choć oczywiście dzieje się to odpowiednio wolniej. Start fermentacji przy kilku stopniach może trwać i dwa tygodnie - a że drożdże nie są jedynymi mikroorganizmami, może się zdarzyć, że w międzyczasie zaczną się pojawiać plamki pleśni (które trzeba będzie monitorować i zbierać). Ale koniec końców ruszy - miałem soki, które zaczynały fermentować nawet w lodówce w 4C.

Daj im ruszyć w cieplejszym miejscu, a jak już pojawi się pierwsza piana - wtedy przenieść. Przy kilku stopniach fermentacja będzie trwała pewnie całą zimę i pewnie się skończy jak się trochę ociepli, na wiosnę Smile.

Jeśli dodajesz drożdże z torebki, zawsze warto dodać pożywkę - polecam organiczną, np. Fermaid-O, Springferm, a odradzam popularny biały proszek, który zawiera głównie azot (DAP).
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku
Fermentacja w niskiej temperaturze - przez fantazyjny13 - 2020-11-24 12:23 AM
RE: Fermentacja w niskiej temperaturze - przez Bartek - 2020-11-24 07:39 AM
RE: Fermentacja w niskiej temperaturze - przez Bartek - 2020-11-25 07:27 AM
RE: Fermentacja w niskiej temperaturze - przez Bartek - 2020-11-26 07:55 AM
RE: Fermentacja w niskiej temperaturze - przez Wojtek - 2020-12-12 12:43 PM
RE: Fermentacja w niskiej temperaturze - przez Bartek - 2021-01-06 10:18 PM
RE: Fermentacja w niskiej temperaturze - przez Antek - 2021-01-20 09:36 PM
RE: Fermentacja w niskiej temperaturze - przez newrom - 2021-01-21 07:06 PM
RE: Fermentacja w niskiej temperaturze - przez Bartek - 2021-01-21 09:15 PM
RE: Fermentacja w niskiej temperaturze - przez Adam - 2021-01-25 06:39 PM

Skocz do: