2020-11-24 11:28 AM
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2020-11-24 11:40 AM przez fantazyjny13.)
Dzięki za podpowiedź - tak pewnie zrobię i dam im wystartować dla pewności w temp. 20 stopni.
Zastanawiam się tylko czy w takiej sytuacji zasadne jest stosowanie plastikowego pojemnika do fermentacji z dużą ilością miejsca na ewentualną pianę?
Bo zakładam że w takiej temperaturze fermentacja będzie szła na tyle wolno że piana praktycznie nie będzie powstawać.
Co do pożywki to posiadam Activit która zawiera zarówno martwe komórki drożdży jak i sole amonowe. Do fermentacji w temperaturze 20-21 stopni na tych drożdżach dodałem połowę zalecanej dawki pożywki na początku fermentacji. Tym razem dać pełną dawkę razem z drożdżami?
Gdzieś znalazłem opis tych drożdży (ale nie przygotowany przez producenta więc podchodzę do niego z rezerwą) gdzie wskazane jest że pracują nawet w temperaturach ok. 0 stopni. Ciekawe czy rzeczywiście tak będzie
--edit--
A od razu jeszcze zapytam - czy taka wolna fermentacja od początku ma szansę pozytywnie wpłynąć na smak cydru? Czy może nie ma to większego sensu i lepiej przeprowadzić burzliwą fermentację w temperaturze 20 stopni a dopiero na cichą przenieść do zimna?
Zastanawiam się tylko czy w takiej sytuacji zasadne jest stosowanie plastikowego pojemnika do fermentacji z dużą ilością miejsca na ewentualną pianę?
Bo zakładam że w takiej temperaturze fermentacja będzie szła na tyle wolno że piana praktycznie nie będzie powstawać.
Co do pożywki to posiadam Activit która zawiera zarówno martwe komórki drożdży jak i sole amonowe. Do fermentacji w temperaturze 20-21 stopni na tych drożdżach dodałem połowę zalecanej dawki pożywki na początku fermentacji. Tym razem dać pełną dawkę razem z drożdżami?
Gdzieś znalazłem opis tych drożdży (ale nie przygotowany przez producenta więc podchodzę do niego z rezerwą) gdzie wskazane jest że pracują nawet w temperaturach ok. 0 stopni. Ciekawe czy rzeczywiście tak będzie
--edit--
A od razu jeszcze zapytam - czy taka wolna fermentacja od początku ma szansę pozytywnie wpłynąć na smak cydru? Czy może nie ma to większego sensu i lepiej przeprowadzić burzliwą fermentację w temperaturze 20 stopni a dopiero na cichą przenieść do zimna?