2020-11-25 07:27 AM
Trudno powiedzieć ile będzie piany - nawet w niskiej temperaturze potrafi na samym początku wstać całkiem pokaźna, ale fakt że szybko osiada i potem już zwykle jest minimalna, jeśli w ogóle. Możesz nastawić się od razu, że coś tam wyjdzie i będziesz wycierał. Możesz też nalać mniej na początek i dolać po kilku dniach.
Którą pożywkę masz - po prostu Activit, czy Activit O? Ta druga jest w pełni naturalna: https://ioc.eu.com/en/products/alcoholic...ctivators/
Ogólnie dawkowanie pożywek zwykle odnosi się do wina, gdzie ze względu na ilość cukru zapotrzebowanie na składniki odżywcze dla drożdży jest większe. Ja bym został przy dolnej granicy dawki, 1-2g/10L, żeby niepotrzebnie nie przyspieszać fermentacji - ale to są moje osobiste preferencje.
Wolna fermentacja daje lepsze efekty. Zdecydowana większość aromatów powstaje podczas pierwszych kilku dni, gdy namnażają się drożdże, więc warto jak najszybciej przenieść. W temperaturze pokojowej, po tygodniu-dwóch będzie już zasadniczo po fermentacji.
Którą pożywkę masz - po prostu Activit, czy Activit O? Ta druga jest w pełni naturalna: https://ioc.eu.com/en/products/alcoholic...ctivators/
Ogólnie dawkowanie pożywek zwykle odnosi się do wina, gdzie ze względu na ilość cukru zapotrzebowanie na składniki odżywcze dla drożdży jest większe. Ja bym został przy dolnej granicy dawki, 1-2g/10L, żeby niepotrzebnie nie przyspieszać fermentacji - ale to są moje osobiste preferencje.
Wolna fermentacja daje lepsze efekty. Zdecydowana większość aromatów powstaje podczas pierwszych kilku dni, gdy namnażają się drożdże, więc warto jak najszybciej przenieść. W temperaturze pokojowej, po tygodniu-dwóch będzie już zasadniczo po fermentacji.