2020-11-25 12:38 PM
Niestety Activit (bez O) - wersja bez dodatków chemicznych nie była wtedy dostępna w sklepie w którym składałem zamówienie. Skorzystam z porady i zastosuję dolną granicę zalecanej dawki pożywki (dodam do soku już po dodaniu drożdży).
Zastanawiam się też jak będzie wyglądało klarowanie tego nastawu - w niskich temperaturach zachodzi ono szybciej ale chyba nie wcześniej niż zakończy się fermentacja i umrze większość komórek drożdży? Czy w takim układzie przyszły cydr może zostać w tych samych naczyniach przez np. 3-4 miesiące kiedy będzie trwała fermentacja? Czy może pierwsze zlanie trzeba wykonać gdzieś "w środku" procesu fermentacji?
Zastanawiam się też jak będzie wyglądało klarowanie tego nastawu - w niskich temperaturach zachodzi ono szybciej ale chyba nie wcześniej niż zakończy się fermentacja i umrze większość komórek drożdży? Czy w takim układzie przyszły cydr może zostać w tych samych naczyniach przez np. 3-4 miesiące kiedy będzie trwała fermentacja? Czy może pierwsze zlanie trzeba wykonać gdzieś "w środku" procesu fermentacji?