2020-12-02 12:13 PM
Siarka którą dodałaś przekłada się na dawkę ~150ppm SO2 - to dość dużo.
Czy mierzyłaś pH soku? Od tego zależy rekomendowana dawka, zobacz tutaj: https://projektcydr.pl/siarkowanie - to są maksymalne dawki, jeśli jabłka były czyste i zdrowe to spokojnie można dać połowę.
Jeśli to jest typowy sok z deserowych odmian, to pH może być sporo poniżej 3,5 - więc obstawiam, że teraz masz dużo za dużo siarki, co skutecznie tłumi drożdże. Możesz ją zredukować intensywnie napowietrzając sok, na przykład przelewając z rozpryskiem do innego naczynia i z powrotem. Ewentualnie - bo zdaję sobie sprawę że 50L może być trudno gdzieś przelać - weź rózgę/trzepaczkę do piany i mieszaj energicznie. Potem znów dodaj drożdże.
Inna możliwość jest taka, że masz stare/przeterminowane drożdże, może były źle przechowywane, lub źle potraktowałaś je przed dodaniem do nastawu (na przykład uwodniłaś w zbyt gorącej wodzie). Mało prawdopodobne, ale może. Zawsze możesz spróbować wlać tam te 4l soku, który już zaczął fermentować na naturalnych drożdżach.
W 24C, po zadaniu drożdży, fermentacja rusza w przeciągu 1 góra 2 dni.
Czy mierzyłaś pH soku? Od tego zależy rekomendowana dawka, zobacz tutaj: https://projektcydr.pl/siarkowanie - to są maksymalne dawki, jeśli jabłka były czyste i zdrowe to spokojnie można dać połowę.
Jeśli to jest typowy sok z deserowych odmian, to pH może być sporo poniżej 3,5 - więc obstawiam, że teraz masz dużo za dużo siarki, co skutecznie tłumi drożdże. Możesz ją zredukować intensywnie napowietrzając sok, na przykład przelewając z rozpryskiem do innego naczynia i z powrotem. Ewentualnie - bo zdaję sobie sprawę że 50L może być trudno gdzieś przelać - weź rózgę/trzepaczkę do piany i mieszaj energicznie. Potem znów dodaj drożdże.
Inna możliwość jest taka, że masz stare/przeterminowane drożdże, może były źle przechowywane, lub źle potraktowałaś je przed dodaniem do nastawu (na przykład uwodniłaś w zbyt gorącej wodzie). Mało prawdopodobne, ale może. Zawsze możesz spróbować wlać tam te 4l soku, który już zaczął fermentować na naturalnych drożdżach.
W 24C, po zadaniu drożdży, fermentacja rusza w przeciągu 1 góra 2 dni.