Fermentacja w niskiej temperaturze
#8
Od wczoraj cydr został wstawiony do piwnicy (temperatura ok 4 stopnie). Co prawda musiałem szybko rozpocząć fermentacje z mieszanki kwaśniejszych jabłek zamiast jonagold i prince - okazało się że jedna z toreb z sokiem jest uszkodzona. Na szczęście sam sok był ok więc nastawiłem ok 23l (po zrzuceniu osadu pektoenzymem) soku z mieszanki boskoop, kosztela, malinówka i antonówka. Mam w planach mieszać go z cydrem podstawowym z jonagolda żeby uzupełnić kwasowość i dodać odrobinę tanin.

Co do samej fermentacji to wystartowała w 18-19 stopniach, dodałem 6,25g drożdży SIHA Cryarome i 7g pożywki Activit. Dałem mu dobę na wystartowanie (nie było z tym żadnych problemów, następnego dnia już pojawiła się pierwsza piana i wstawiłem cydr najpierw do chłodniejszego pomieszczenia (chyba ok. 10 stopni) na 5 godzin, potem do docelowej piwnicy.

Dzisiaj sprawdziłem zawartość pojemnika i widać że pojawiło się więcej piany, rurka powoli pracuje i czuć "drożdżowe" zapachy więc wygląda na to że jest ok Smile

Po weekendzie postaram się sprawdzić ilość cukru aby porównać tempo fermentacji do przeprowadzanej na tych samych drożdżach w temperaturze pokojowej.
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku
Fermentacja w niskiej temperaturze - przez fantazyjny13 - 2020-11-24 12:23 AM
RE: Fermentacja w niskiej temperaturze - przez Bartek - 2020-11-24 07:39 AM
RE: Fermentacja w niskiej temperaturze - przez Bartek - 2020-11-25 07:27 AM
RE: Fermentacja w niskiej temperaturze - przez Bartek - 2020-11-26 07:55 AM
RE: Fermentacja w niskiej temperaturze - przez fantazyjny13 - 2020-12-11 05:43 PM
RE: Fermentacja w niskiej temperaturze - przez Wojtek - 2020-12-12 12:43 PM
RE: Fermentacja w niskiej temperaturze - przez Bartek - 2021-01-06 10:18 PM
RE: Fermentacja w niskiej temperaturze - przez Antek - 2021-01-20 09:36 PM
RE: Fermentacja w niskiej temperaturze - przez newrom - 2021-01-21 07:06 PM
RE: Fermentacja w niskiej temperaturze - przez Bartek - 2021-01-21 09:15 PM
RE: Fermentacja w niskiej temperaturze - przez Adam - 2021-01-25 06:39 PM

Skocz do: