Dzięki za odpowiedź, za jakies 2 tyg zwolni mi się balon i zrobię wg Twoich porad, widziałem Twój test i zrobię na [size=small]Lalvin 1116.
Aktualnie mam jeden zabutelkowany i dwa fermentujące.. ale szału to to nie będzie ;-)
Pierwszy jest na soku ze Słonecznej Tłoczni (chyba) - NFC gruszka/jabłko na Baynausach 995 (miałem pół paczki, bo kiedyś wino nastawiłem - ruszyły bez problemu), tydzień burzliwej i tydzień cichej..... i do butelek - dzisiaj sa 2 tyg od butelkowania, zrobiłem wg tych zaleceń, bo to jest najczęściej spotykany "przepis" na internetach...kosztowałem z ciekawości dwa dni temu....i oczywiście silny zapach drożdży (jak w piwie pszenicznym - więc jak ktoś lubi to polecam ;-)) Smak oranżady o bliżej nieokreślonym smaku.... tak więc te Bayanusy 995 to chyba nie był najszczęśliwszy wybór ale pewnie tez temp fermentacji tj 20 st miała znaczenie.
Drugi na kultowym soku z Biedry ;-) i drożdżach Ciderini Dry..... szkoda że na Twój test natrafiłem już po zadaniu drożdży..(hehe), po 8 dniach zlałem na cichą, sprawdziłem blg - zero;-) i skosztowałem, nie czuć drożdżami iiii jest zapach jabłek, wiec może nie będzie tak źle ;-)
Trzeci- to zupełny eksperyment, bo na drożdżach do witbiera- fermentacja od trzech dni...wygląda ok, tylko siarką wali ;-) zobaczymy ;-)[/size]
A kolejny wg Twoich zaleceń ;-) dam znać co i jak ;-)[/size]
Dzięki
Aktualnie mam jeden zabutelkowany i dwa fermentujące.. ale szału to to nie będzie ;-)
Pierwszy jest na soku ze Słonecznej Tłoczni (chyba) - NFC gruszka/jabłko na Baynausach 995 (miałem pół paczki, bo kiedyś wino nastawiłem - ruszyły bez problemu), tydzień burzliwej i tydzień cichej..... i do butelek - dzisiaj sa 2 tyg od butelkowania, zrobiłem wg tych zaleceń, bo to jest najczęściej spotykany "przepis" na internetach...kosztowałem z ciekawości dwa dni temu....i oczywiście silny zapach drożdży (jak w piwie pszenicznym - więc jak ktoś lubi to polecam ;-)) Smak oranżady o bliżej nieokreślonym smaku.... tak więc te Bayanusy 995 to chyba nie był najszczęśliwszy wybór ale pewnie tez temp fermentacji tj 20 st miała znaczenie.
Drugi na kultowym soku z Biedry ;-) i drożdżach Ciderini Dry..... szkoda że na Twój test natrafiłem już po zadaniu drożdży..(hehe), po 8 dniach zlałem na cichą, sprawdziłem blg - zero;-) i skosztowałem, nie czuć drożdżami iiii jest zapach jabłek, wiec może nie będzie tak źle ;-)
Trzeci- to zupełny eksperyment, bo na drożdżach do witbiera- fermentacja od trzech dni...wygląda ok, tylko siarką wali ;-) zobaczymy ;-)[/size]
A kolejny wg Twoich zaleceń ;-) dam znać co i jak ;-)[/size]
Dzięki