Pierwszy cydr
#3
Dzięki za odpowiedź, za jakies 2 tyg zwolni mi się balon i zrobię wg Twoich porad, widziałem Twój test i zrobię na [size=small]Lalvin 1116.
Aktualnie mam jeden zabutelkowany i dwa fermentujące.. ale szału to to nie będzie ;-) 

Pierwszy jest na soku ze Słonecznej Tłoczni (chyba) - NFC gruszka/jabłko na Baynausach 995 (miałem pół paczki, bo kiedyś wino nastawiłem - ruszyły bez problemu), tydzień burzliwej i tydzień cichej..... i do butelek - dzisiaj sa 2 tyg od butelkowania, zrobiłem wg tych zaleceń, bo to jest najczęściej spotykany "przepis" na internetach...kosztowałem z ciekawości dwa dni temu....i oczywiście silny zapach drożdży (jak w piwie pszenicznym - więc jak ktoś lubi to polecam ;-))  Smak oranżady o bliżej nieokreślonym smaku.... tak więc te  Bayanusy 995 to chyba nie był najszczęśliwszy wybór ale pewnie tez temp fermentacji tj 20 st miała znaczenie.

Drugi na kultowym soku z Biedry ;-) i drożdżach Ciderini Dry..... szkoda że na Twój test natrafiłem już po zadaniu drożdży..(hehe), po 8 dniach zlałem na cichą, sprawdziłem blg - zero;-) i skosztowałem, nie czuć drożdżami iiii jest zapach jabłek, wiec może nie będzie tak źle ;-)

Trzeci- to zupełny eksperyment, bo na drożdżach do witbiera- fermentacja od trzech dni...wygląda ok, tylko siarką wali ;-) zobaczymy ;-)[/size]

A kolejny wg Twoich zaleceń ;-) dam znać co i jak ;-)[/size]
Dzięki
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku
Pierwszy cydr - przez Jerry - 2017-04-27 08:11 AM
RE: Pierwszy cydr - przez Bartek - 2017-04-28 07:28 AM
RE: Pierwszy cydr - przez Jerry - 2017-05-04 07:24 AM
RE: Pierwszy cydr - przez Jerry - 2017-05-04 09:33 AM
RE: Pierwszy cydr - przez Bartek - 2017-05-05 07:17 AM
RE: Pierwszy cydr - przez Jerry - 2017-05-05 08:02 AM
RE: Pierwszy cydr - przez Bartek - 2017-05-05 12:00 PM
RE: Pierwszy cydr - przez Jerry - 2017-05-05 12:05 PM
RE: Pierwszy cydr - przez belbik - 2017-05-07 07:45 PM
RE: Pierwszy cydr - przez Jerry - 2017-05-16 07:06 AM
RE: Pierwszy cydr - przez Jerry - 2017-05-08 09:47 AM

Skocz do: