2021-03-23 01:39 PM
A, jakoś przeczytałem że pasteryzowany.. Dawka 50ppm SO2 to ~1g pirosiarczynu / 10L. Dodać nie zaszkodzi, mniejsze ryzyko że wdadzą się np. drożdże kożuchujące. Ale to nie jest gwarancja. Miewałem nastawy gdzie dodawałem siarkę, ale po kilku tygodniach od ustania fermentacji pojawiał się na powierzchni nalot. Ale to tylko w takich przypadkach gdzie nie miałem wypełnionego balona/damy pod korek. Za to w nastawach trzymanych pod korek nigdy jeszcze nie wdała mi się żadna infekcja, nawet pomimo braku siarkowania. Więc jak dla mnie, najważniejsze jest wykluczenie kontaktu z powietrzem.
Jak masz w planie trzymać cydr w balonie przez pewien czas po fermentacji i butelkować dopiero jak się sklaruje, to warto przelać do mniejszego pojemnika pod korek.
Jak masz w planie trzymać cydr w balonie przez pewien czas po fermentacji i butelkować dopiero jak się sklaruje, to warto przelać do mniejszego pojemnika pod korek.