2017-05-04 09:33 AM
@Bartek ;-)
aaa właśnie bo się tak zastanawiałem jeszcze nad dwoma rzeczami:
1) to czy jest sens refermentować sokiem? cydr na Rivia, wg kartonika 10 gram w 100 ml, wiec miedzy 30 a 50 ml/0,5 litra?
i tu kolejne podpytania ;-)
- czy w przypadku cydru powinna być robiona refermentacja roztworem o zbliżonym blg co nastaw?, czy może po prostu wziąć cukier i rozmieszać w wodzie i do wiaderka przed rozlewem wg zaleceń z Twojej odpowiedzi?
2) Jak z trwałością takiego cydru? robiąc na soku rivia to wg wyliczeń powinien mieć 5,8 alk (przy założeniu ze odfermentuje całkowicie i re-fermentujemy roztworem o zbliżonym blg), ale nawet jeżeli refermentacja na cukrze przy mniejszej ilość płynu to dobijemy, w przypadku soku Rivia, do 6-6,2% alk.
Ile taki cydr może stać?
Czy jest sens podbijać cukrem ilość alk np do 7%? żeby dłużej się trzymał?
aaa właśnie bo się tak zastanawiałem jeszcze nad dwoma rzeczami:
1) to czy jest sens refermentować sokiem? cydr na Rivia, wg kartonika 10 gram w 100 ml, wiec miedzy 30 a 50 ml/0,5 litra?
i tu kolejne podpytania ;-)
- czy w przypadku cydru powinna być robiona refermentacja roztworem o zbliżonym blg co nastaw?, czy może po prostu wziąć cukier i rozmieszać w wodzie i do wiaderka przed rozlewem wg zaleceń z Twojej odpowiedzi?
2) Jak z trwałością takiego cydru? robiąc na soku rivia to wg wyliczeń powinien mieć 5,8 alk (przy założeniu ze odfermentuje całkowicie i re-fermentujemy roztworem o zbliżonym blg), ale nawet jeżeli refermentacja na cukrze przy mniejszej ilość płynu to dobijemy, w przypadku soku Rivia, do 6-6,2% alk.
Ile taki cydr może stać?
Czy jest sens podbijać cukrem ilość alk np do 7%? żeby dłużej się trzymał?