Niestety nie mam możliwości pomiaru ilości kwasu i raczej nie będę w ten temat wchodzić w najbliższym czasie. Mam erytrytol, w razie potrzeby dosłodzę po ocenie organoleptycznej (nie chcę robić zupełnie wytrawnego, minimalnie przełamię). Niewielka ilość nie powinna wnieść dziwnych smaków, a przynajmniej ja ich nie wyczuwałem przy moim poprzednim eksperymencie (sok 100% + 1/4 naparu z hibiskusa z dodatkowym cukrem - cydr to może nie był, ale procentowo zbliżone).
Tego kurcze nie brałem pod uwagę, że mniejsza ilość wody przy , to nie tylko smak i cukier, ale też kwasy. Straszne pomysły przychodzą mi teraz do głowy.
Dzisiaj już chyba nie będę robić, może jutro.
Edycja 03.05.2022r:
Z kilkudniowym opóźnieniem przygotowałem nastaw na bazie soku z koncentratu.
1200g koncentratu
+ 2 litry wody --> 22Blg
+ kolejny 1 litr --> 17Blg
+ kolejny 1 litr --> 13,5-14Blg
+ 50g cukru --> ok. 14,5Blg - tutaj uwaga, bo przy czyszczeniu cukromierza za mocno ścisnąłem przy czubku na górze i pojawiło się pęknięcie. Nie wiem na ile miało to wpływ na wynik pomiaru (do jego wnętrza nie dostała się żadna ciecz).
Pomiary ciężko uznać za bardzo precyzyjne, ale na moje potrzeby chyba wystarczą. Co mnie pozytywnie zaskoczyło, wyniki pomiaru są zbliżone do wyliczeń z pierwszej wiadomości.
Około 4,5 litra "soku" poszło do damy (5l), reszta do butelki. Butelka do lodówki i za kilka dni uzupełnię poziom cieczy w damie, jak już uspokoi się burzliwa.
Drożdże Browin Ciderini Dry - pół saszetki, czyli około 2,5g. Na taką ilość soku nie ma sensu dawać całej saszetki, bo i na połowie powinno ruszyć szybko.
Pożywka Zimovit, około 4g.
Do tego trochę płatków drewna z drzewa akacjowego, naturalne bez opalania. Są dość delikatne, a dodana ilość nie powinna wprowadzić drzewnego posmaku jak w whiskey. A jednak zawsze to jakieś urozmaicenie i dodatkowe aromaty które mogą się pojawić.
Zobaczymy za kilka dni, co z tego się urodzi.
Tego kurcze nie brałem pod uwagę, że mniejsza ilość wody przy , to nie tylko smak i cukier, ale też kwasy. Straszne pomysły przychodzą mi teraz do głowy.
Dzisiaj już chyba nie będę robić, może jutro.
Edycja 03.05.2022r:
Z kilkudniowym opóźnieniem przygotowałem nastaw na bazie soku z koncentratu.
1200g koncentratu
+ 2 litry wody --> 22Blg
+ kolejny 1 litr --> 17Blg
+ kolejny 1 litr --> 13,5-14Blg
+ 50g cukru --> ok. 14,5Blg - tutaj uwaga, bo przy czyszczeniu cukromierza za mocno ścisnąłem przy czubku na górze i pojawiło się pęknięcie. Nie wiem na ile miało to wpływ na wynik pomiaru (do jego wnętrza nie dostała się żadna ciecz).
Pomiary ciężko uznać za bardzo precyzyjne, ale na moje potrzeby chyba wystarczą. Co mnie pozytywnie zaskoczyło, wyniki pomiaru są zbliżone do wyliczeń z pierwszej wiadomości.
Około 4,5 litra "soku" poszło do damy (5l), reszta do butelki. Butelka do lodówki i za kilka dni uzupełnię poziom cieczy w damie, jak już uspokoi się burzliwa.
Drożdże Browin Ciderini Dry - pół saszetki, czyli około 2,5g. Na taką ilość soku nie ma sensu dawać całej saszetki, bo i na połowie powinno ruszyć szybko.
Pożywka Zimovit, około 4g.
Do tego trochę płatków drewna z drzewa akacjowego, naturalne bez opalania. Są dość delikatne, a dodana ilość nie powinna wprowadzić drzewnego posmaku jak w whiskey. A jednak zawsze to jakieś urozmaicenie i dodatkowe aromaty które mogą się pojawić.
Zobaczymy za kilka dni, co z tego się urodzi.