2021-06-10 06:54 PM
Z jabłek których zrazy można dostać w Powsinie (bo te ostatnio analizowałem), które późno dojrzewają, są kwaśne i są polecane na cydr to są:
- Northern Spy Claude Jolicoeur pisze że jednoodmianowe cydry z tej odmiany są bardzo kwaśne i jakoś specjalnie mu nie smakują, w książce "Cider Apples: Rare and Heritage Fruit Cultivars" ta odmiana też jest wymieniona jako polecana, wysokie kwasy, niskie taniny, polecana również przez New York State Horticultural Society jako odmiana do cydru
- King David - wymieniona w książce "Cider Apples: Rare and Heritage Fruit Cultivars", wysokie kwasy, wysokie taniny
- Kalwila Czerwona Zimowa (Calville rogue d'hiver) - wymieniona w książce "Cider Apples: Rare and Heritage Fruit Cultivars", wysokie kwasy, niskie taniny
- Bramley’s Seedling - wymieniona w książce "Cider Apples: Rare and Heritage Fruit Cultivars", wysokie kwasy, niskie taniny, polecana również przez New York State Horticultural Society jako odmiana do cydru
- Pepina Linneusza (Yellow Bellflower) - używana do cydru według Pomiferous, polecana też w "A study of cider making in France, Germany and England" z 1903r
- Antonówka Zwykła (Antonovka) - używana do cydru według Pomiferous, Polska cydrownia "Kwaśne Jabłko" ma cydr jednoodmianowy z Antonówki jest kwaśny i aromatyczny
- Grochówka (Bohnapfel) - używana do cydru według Pomiferous
- Reneta Szampańska - polecana w "A study of cider making in France, Germany and England" z 1903r
- Reneta Kanadyjska - polecana w "A study of cider making in France, Germany and England" z 1903r
- Northern Spy Claude Jolicoeur pisze że jednoodmianowe cydry z tej odmiany są bardzo kwaśne i jakoś specjalnie mu nie smakują, w książce "Cider Apples: Rare and Heritage Fruit Cultivars" ta odmiana też jest wymieniona jako polecana, wysokie kwasy, niskie taniny, polecana również przez New York State Horticultural Society jako odmiana do cydru
- King David - wymieniona w książce "Cider Apples: Rare and Heritage Fruit Cultivars", wysokie kwasy, wysokie taniny
- Kalwila Czerwona Zimowa (Calville rogue d'hiver) - wymieniona w książce "Cider Apples: Rare and Heritage Fruit Cultivars", wysokie kwasy, niskie taniny
- Bramley’s Seedling - wymieniona w książce "Cider Apples: Rare and Heritage Fruit Cultivars", wysokie kwasy, niskie taniny, polecana również przez New York State Horticultural Society jako odmiana do cydru
- Pepina Linneusza (Yellow Bellflower) - używana do cydru według Pomiferous, polecana też w "A study of cider making in France, Germany and England" z 1903r
- Antonówka Zwykła (Antonovka) - używana do cydru według Pomiferous, Polska cydrownia "Kwaśne Jabłko" ma cydr jednoodmianowy z Antonówki jest kwaśny i aromatyczny
- Grochówka (Bohnapfel) - używana do cydru według Pomiferous
- Reneta Szampańska - polecana w "A study of cider making in France, Germany and England" z 1903r
- Reneta Kanadyjska - polecana w "A study of cider making in France, Germany and England" z 1903r