Właśnie dzwoniłam do Wyrzykowskich i mam im wysłać listę życzeń, bo zrobią mi po kilka sztuk z odmiany na podkładkach półkarłowych. Odpowiedzą mi, czy dadzą radę zdobyć. W sumie potrzebuję dobrać coś do deserowych, odpornych na parcha. Planuję 80-90 drzewek na początek (chyba, że wygram w totolotka, to od razu ze 2 ha).
Załączam moje typy deserówek odporne na parcha i inne choróbska, które chcę posadzić.
Do tego chcę Złotą Renetę, bo mi odpowiada jej aromat, ale potrzeba mi czegoś gorzkiego i mało kwaśnego, a jednocześnie odpornego na choróbska.
Celuję w Dabinett, Yarlington Mill, Major, Ashton Bitter i Chisel Jersey. Tylko nie wiem, jak z ich odpornością na choróbska. Gdzie znajdę dane odnośnie ich chorowitości?
Albo może są inne odmiany gorzkie lub gorzko-słodkie, dostępne w Polsce, które dałoby się uprawiać ekologicznie?
Załączam moje typy deserówek odporne na parcha i inne choróbska, które chcę posadzić.
Do tego chcę Złotą Renetę, bo mi odpowiada jej aromat, ale potrzeba mi czegoś gorzkiego i mało kwaśnego, a jednocześnie odpornego na choróbska.
Celuję w Dabinett, Yarlington Mill, Major, Ashton Bitter i Chisel Jersey. Tylko nie wiem, jak z ich odpornością na choróbska. Gdzie znajdę dane odnośnie ich chorowitości?
Albo może są inne odmiany gorzkie lub gorzko-słodkie, dostępne w Polsce, które dałoby się uprawiać ekologicznie?
Mów mi Małgorzato :)