Odmiany cydrowe planuję na podkładkach M26 takie: Dabinett, Major, Ashton Bitter, Chisel Jersey - wszystkich po 5 szt.
Głównie słodko-gorzkie i gorzkie, bo kwasiorów zawsze się sporo znajdzie pod ręką wśród deserówek. Nie wiem tylko, jak z ich odpornością na choroby. Wolałabym móc prowadzić je w ekologiczny sposób, bo myślę o certyfikacie eko.
Deserówki parchoodporne: Waleria, Gold Millenium, Free Redstar, Ariwa, Rewena, Rubinola - po 5-10 szt. Do tego Złota Reneta 10 szt.
Oprócz tego po 1 jabłoni ozdobnej jako zapylacze (również parchoodporne): Evereste, Golden Gem, Golden Hornet, Profesor Sprenger. Będą też dodatkiem do cydru.
Razem 8 rzędów po 11 drzew, czyli 88 drzew na podkładkach półkarłowych M26 w rozstawie 2-2,5m x 4m
Co myślicie o takim zestawieniu?
Głównie słodko-gorzkie i gorzkie, bo kwasiorów zawsze się sporo znajdzie pod ręką wśród deserówek. Nie wiem tylko, jak z ich odpornością na choroby. Wolałabym móc prowadzić je w ekologiczny sposób, bo myślę o certyfikacie eko.
Deserówki parchoodporne: Waleria, Gold Millenium, Free Redstar, Ariwa, Rewena, Rubinola - po 5-10 szt. Do tego Złota Reneta 10 szt.
Oprócz tego po 1 jabłoni ozdobnej jako zapylacze (również parchoodporne): Evereste, Golden Gem, Golden Hornet, Profesor Sprenger. Będą też dodatkiem do cydru.
Razem 8 rzędów po 11 drzew, czyli 88 drzew na podkładkach półkarłowych M26 w rozstawie 2-2,5m x 4m
Co myślicie o takim zestawieniu?
Mów mi Małgorzato :)