Witam,
mam pytanie odnośnie wahań temperatur. Otóż chciałbym wydłużyć moją fermentacje, ale niestety nie mogę sobie pozwolić na lodówkę i wpadłem na pomysł aby fermentor zabezpieczony przed promieniami słonecznymi wystawić na balkon. Obecnie na zewnątrz temperatura jest niższa niż w moim mieszkaniu więc podejrzewam, że fermentacja się wydłuży, ale pytanie jest czy wahania temperatur wpływają negatywnie na cydr? Czy cydr fermentowany w wyższej, ale stałej temperaturze będzie lepszy niż w wahających się niższych temperaturach?
Pozdrawiam serdecznie i liczę na poradę bardziej doświadczonych koleżanek i kolegów
mam pytanie odnośnie wahań temperatur. Otóż chciałbym wydłużyć moją fermentacje, ale niestety nie mogę sobie pozwolić na lodówkę i wpadłem na pomysł aby fermentor zabezpieczony przed promieniami słonecznymi wystawić na balkon. Obecnie na zewnątrz temperatura jest niższa niż w moim mieszkaniu więc podejrzewam, że fermentacja się wydłuży, ale pytanie jest czy wahania temperatur wpływają negatywnie na cydr? Czy cydr fermentowany w wyższej, ale stałej temperaturze będzie lepszy niż w wahających się niższych temperaturach?
Pozdrawiam serdecznie i liczę na poradę bardziej doświadczonych koleżanek i kolegów