Wahania temperatur podczas fermentacji
#4
Panowie, dziękuję za podpowiedzi. Aktualnie osad owocowy zlewam po kilkunastu godzinach po zadaniu klar-zyme (pektoenzym). Jak fermentacja ruszy to faktycznie jakieś farfocle latają w nastawie, ale wydaje mi się, że osad zaczyna pojawiać się dopiero do kilku dniach, gdy burzliwa fermentacja nie jest już taka gwałtowna. Postawię na Lalvin QA23, bo ponoć nie boi się aktualnych temperatur na zewnątrz i zobaczę co z tego wyjdzie. Po pierwszym zlaniu znad osadu zostawię damkę w mieszkaniu, a fermentor wystawię na zewnątrz i porównam, bo inaczej się chyba nie dowiemy czy wahania temperatur wpływają na fermentację, a jeżeli tak to czy pozytywnie czy negatywnie.
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku
Wahania temperatur podczas fermentacji - przez radoL - 2021-08-26 09:59 AM
RE: Wahania temperatur podczas fermentacji - przez radoL - 2021-08-27 02:19 PM

Skocz do: