2017-05-05 12:00 PM
A to wiesz że jest mit że nie odfermentują do końca?
"Atenuacja" drożdży ma zastosowanie wyłącznie w przypadku piwa, nie soków owocowych. To jest zdolność odfermentowania przez drożdże cukrów złożonych pochodzących ze słodu, bo nad ich strawieniem drożdże muszą się mocno napracować. W soku owocowym tych cukrów nie ma - są za to same łatwo fermentowalne cukry proste (glukoza, fruktoza) oraz sacharoza, jak raz się drożdże do nich dobiorą to nic ich nie powstrzyma ;-)
Dosypać odżywki nie zaszkodzi, byle bez przesady.
"Atenuacja" drożdży ma zastosowanie wyłącznie w przypadku piwa, nie soków owocowych. To jest zdolność odfermentowania przez drożdże cukrów złożonych pochodzących ze słodu, bo nad ich strawieniem drożdże muszą się mocno napracować. W soku owocowym tych cukrów nie ma - są za to same łatwo fermentowalne cukry proste (glukoza, fruktoza) oraz sacharoza, jak raz się drożdże do nich dobiorą to nic ich nie powstrzyma ;-)
Dosypać odżywki nie zaszkodzi, byle bez przesady.