Moszczowe odmiany jabłoni do produkcji cydru
#13
Cześć,

chyba to będzie dobry wątek. Jak nie to proszę moderatora o wydzielanie nowego wątku.

Szukam i szukam i szukam. I znaleźć nie mogę dobrego miksu odmian do bazy miksu na "angielską" recepturę. Mam 1ha do obsadzenia na start. Tak jak @kuneg pisała, kwaśny wkład znajdę w którejś z polskich odmian, które mam już w sadzie (chociażby antonówkę. Ale ta akurat jest odmianą "suchą" i mało z niej soku kapie)

A co z resztą?

Kingston Black: to jest moja największa zagadka. Z "parametrów" kwalifikowana być powinna jako kwaśna odmiana. Jednak uznawana jest za gorzko-kwaśną. W recepturze angielskiej jest tylko 20% miejsca na odmianę gorzko-kwaśną a jednak KB jest jabłkiem na jednomianowy cydr. Podane na parcha i raka. Dużo drewna, mało owoców. No i nie lubi być "mieszane". A więc chyba odpada. Ew. pod rozwagę pod robienie jednomianowego cydru.

Stoke Red: wydaje się lepszym kandydatem od Kingstona. Jest bardziej odporne. A jak jest z owocowaniem? Dlaczego Bartku pisałeś, że nie jest lubiana przez hodowców? Czy to ma związek właśnie z owocowaniem?

Dabinett: tutaj nic dodać nic ująć. Zajmuje miejsce w "gorzko-słodkich" jako 40% składu. Dodatkowym plusem jest, że dobrze zapyla inne jabłonie.


Co polecacie na wkład "słodki"?

A może zamiast szukać misku idealnego produkować jednomianowy?
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku
RE: Moszczowe odmiany jabłoni do produkcji cydru - przez pijeBoLubie - 2021-10-25 09:01 AM

Skocz do: