2021-11-03 07:22 AM
Obawiam się, że nie jesteśmy jeszcze na tym etapie, żeby dawać rady w kwestii wyboru odmian Te odmiany, które wymieniłeś to klasyka, więc na pewno będziesz miał świetną bazę na wyjątkowe cydry, które w razie potrzeby uzupełnisz polskimi odmianami. Nawet jak dasz 15% Dabinett'a a resztę deserowych, to taki cydr już będzie się wyróżniał na tle innych polskich produkcji.
Yarlington dobrze się łączy z Dabinett'em, ta para to pewniaki i na pewno chcesz je mieć. Z Ashton Bitter będziesz miał owoce zdecydowanie wcześniej, dzięki czemu będziesz mógł rozłożyć sobie robienie cydrów w sezonie. Z Kingston Black'a będziesz miał unikatowy, jednoodmianowy cydr - taki cydrowy "single-malt") ;-) - czym będziesz się mógł dodatkowo pochwalić.
Oczywiście że zawsze można coś zmienić / dołożyć. Ale moim zdaniem Twój wybór jak najbardziej jest dobry, oczywiście jak na początek, bo z czasem mam nadzieję będziesz dosadzał kolejne hektary!!
Yarlington dobrze się łączy z Dabinett'em, ta para to pewniaki i na pewno chcesz je mieć. Z Ashton Bitter będziesz miał owoce zdecydowanie wcześniej, dzięki czemu będziesz mógł rozłożyć sobie robienie cydrów w sezonie. Z Kingston Black'a będziesz miał unikatowy, jednoodmianowy cydr - taki cydrowy "single-malt") ;-) - czym będziesz się mógł dodatkowo pochwalić.
Oczywiście że zawsze można coś zmienić / dołożyć. Ale moim zdaniem Twój wybór jak najbardziej jest dobry, oczywiście jak na początek, bo z czasem mam nadzieję będziesz dosadzał kolejne hektary!!