2021-11-04 10:47 AM
Tak, piro dość skutecznie zabezpiecza, pod warunkiem że nie ma ciągłego dopływu powietrza.
Zdarza mi się czasem coś podobnego w butelkach. Raz jeden było tak że się ten nalot rozrósł i cydr zrobił się mało smaczny, ale to był od początku nastaw z problemami. Trudno określić jak to wpływa na smak - takie trochę nieprzyjemne skwaśnienie, trochę octowe - ale octu z tego nie będzie, to nie te mikroorganizmy. W pozostałych przypadkach nalot się stabilizował i w żaden sposób nie wpłynął na cydr, poza estetyką. Więc bądź dobrej myśli!
Zdarza mi się czasem coś podobnego w butelkach. Raz jeden było tak że się ten nalot rozrósł i cydr zrobił się mało smaczny, ale to był od początku nastaw z problemami. Trudno określić jak to wpływa na smak - takie trochę nieprzyjemne skwaśnienie, trochę octowe - ale octu z tego nie będzie, to nie te mikroorganizmy. W pozostałych przypadkach nalot się stabilizował i w żaden sposób nie wpłynął na cydr, poza estetyką. Więc bądź dobrej myśli!