2017-05-07 07:45 PM
(2017-05-05 12:05 PM)Jerry napisał(a): No tak..racja....jest tylko fruktoza...wiedziałem a jednak nie pomyślałem ;-)
Dzięki!
Uzupełniając temat o moje skromne doświadczenia:
- Od soku z kartonu znacznie lepszy cydr wychodził mi z soków "z worka" najlepiej zamówionych ze sprawdzonego, zaprzyjaźnionego źródła (można zakupić w necie)
- Zawsze dosładzam minimalnie cukrem, żeby podpić ten '1blg.
- Cydr prawie zawsze śmierdzi i zawsze ten zapach znika po zabutelkowaniu
- Temperatura ma duże znaczenie. W zeszłym roku trzymałem na cichej w dość wysokiej temp. (chyba powyżej 20) i cydr otrzymał lekko bananową nutę. Jakaś wada ale w sumie smaczny był :-)
- Jeśli chodzi o wyciskanie soków to można zlecić. Niestety ja jestem z Trójmiasta i tutaj w okolicy żadnych tzw. "mobilnych" tłoczni nie ma więc musiałem się nakombinować ale nie co na południe od nas już podobno nie ma problemu.
- Robię w tym sezonie eksperymenty: a) cydr przyprawiony jak Witbier, b) cydr z suszoną żurawiną c) cydr z bergamotką d) cydr z zieloną herbatą e) wanilia+płatki dębowe. Dam znać jak efekty.