2022-05-18 10:30 AM
Odświeżę temat, jeżeli w złym miejscu to z góry przepraszam.
Wczoraj butelkowałem cydr nastawiony 11.11 (pół roku temu) i był wyklarowany na kryształ. Koledzy, którzy też mają kilka partii na swoim koncie zasygnalizowali mi, że cydr mi się nie nagazuje. Według mnie jednak jakieś drożdże tam są, ponieważ po wyklarowaniu soku nie zlewałem go ani razu, prowadziłem fermentację na osadzie drożdżowym.
Panowie, czy z doświadczenia możecie powiedzieć ile czasu w takim kryształowym cydrze należało czekać aby refermentacja dała cydr musujący?
Wczoraj butelkowałem cydr nastawiony 11.11 (pół roku temu) i był wyklarowany na kryształ. Koledzy, którzy też mają kilka partii na swoim koncie zasygnalizowali mi, że cydr mi się nie nagazuje. Według mnie jednak jakieś drożdże tam są, ponieważ po wyklarowaniu soku nie zlewałem go ani razu, prowadziłem fermentację na osadzie drożdżowym.
Panowie, czy z doświadczenia możecie powiedzieć ile czasu w takim kryształowym cydrze należało czekać aby refermentacja dała cydr musujący?