2022-07-14 09:13 AM
Cydr jeszcze w ogóle nie był otwierany, więc nie wiem jaki jest w smaku. Po tym jak nalot opadł na dno i wszystko wygląda normalnie, będę go jeszcze trzymał w takim stanie i obserwował czy coś się nie dzieje.
Przed dodaniem drożdży, dodałem do soku pektoenzym i zostawiłem go w spokoju na dzień, po czym zlałem sok znad osadu chcąc osiągnąć jak najlepszą klarowność. Z postów na blogu/forum wynika, że cydr z pasteryzowanego soku może się nie wyklarować lub będzie to trwało parę miesięcy. Zastanawia mnie czemu piszesz o dobrze sklarowanym cydrze, czy to jak bardzo sklarowany jest cydr ma wpływ na siarkowanie?
Przed dodaniem drożdży, dodałem do soku pektoenzym i zostawiłem go w spokoju na dzień, po czym zlałem sok znad osadu chcąc osiągnąć jak najlepszą klarowność. Z postów na blogu/forum wynika, że cydr z pasteryzowanego soku może się nie wyklarować lub będzie to trwało parę miesięcy. Zastanawia mnie czemu piszesz o dobrze sklarowanym cydrze, czy to jak bardzo sklarowany jest cydr ma wpływ na siarkowanie?