2024-07-24 08:12 PM
Kalwilla biała zimowa jest opisana w książce "Cider Apples: Rare and Heritage Fruit Cultivars" C. Thornton (str. 31 jako Calville Blanc d'Hiver), ale jedyne czego dowiemy się z tej książki to to że jest to odmiana uboga w taniny i bogata w kwasy. Niby jest też napisane że odmiana jest dobrze znana z produkcji doskonałego cydru, ale nic więcej na temat tego cydru (charakterystyki, smaku itd.) nie jest napisane. W pomologii niemieckiej i w źródłach polskich nie występuje jako jabłko z którego robiono cydr więc nie wiem na ile dane w tej książce są wiarygodne.
Truskawkowe Nietschnera to będzie chyba Trobeerapfel Nietschner's po niemiecku (pod taką nazwą występuje w jakimś dokumencie towarzystwa sadowniczego z USA z chyba 1905r), mam tą odmianę w sadzie, ale zaszczepiłem w 2023 więc na cydr z tej odmiany przyjdzie poczekać jeszcze z 10 lat Też nie mam żadnych informacji na temat tego jabłka jedynie że dojrzewa we wrześniu, pochodzi z terenów Łotwy.
Truskawkowe Nietschnera to będzie chyba Trobeerapfel Nietschner's po niemiecku (pod taką nazwą występuje w jakimś dokumencie towarzystwa sadowniczego z USA z chyba 1905r), mam tą odmianę w sadzie, ale zaszczepiłem w 2023 więc na cydr z tej odmiany przyjdzie poczekać jeszcze z 10 lat Też nie mam żadnych informacji na temat tego jabłka jedynie że dojrzewa we wrześniu, pochodzi z terenów Łotwy.