2024-08-14 09:43 AM
Metoda, którą opisujesz ma sens, ale nie jest moim zdaniem konieczna.
Jeśli jeszcze nie znalazłeś, to polecam: https://projektcydr.pl/blog/?p=3293
Ja nie miałem problemów z fermentacją, wręcz przeciwnie: musiałem ją spowalniać, żeby drożdże nie skonsumowały całego cukru.
Żeby uzyskać 3x zagęszczenie, musiałem wymrażać sok kilka razy - ostatecznie został śnieg.
Zagęszcza się nie tylko cukier, ale również kwas, więc jeśli odfermentujesz do zera, to wyjdzie zbyt kwaśny. Żeby zbalansować, trzeba zostawić sporo cukru resztkowego -ale przez to moc będzie mniejsza, rzędu 10%.
Jeśli jeszcze nie znalazłeś, to polecam: https://projektcydr.pl/blog/?p=3293
Ja nie miałem problemów z fermentacją, wręcz przeciwnie: musiałem ją spowalniać, żeby drożdże nie skonsumowały całego cukru.
Żeby uzyskać 3x zagęszczenie, musiałem wymrażać sok kilka razy - ostatecznie został śnieg.
Zagęszcza się nie tylko cukier, ale również kwas, więc jeśli odfermentujesz do zera, to wyjdzie zbyt kwaśny. Żeby zbalansować, trzeba zostawić sporo cukru resztkowego -ale przez to moc będzie mniejsza, rzędu 10%.