Cydr lodowy
#2
Metoda, którą opisujesz ma sens, ale nie jest moim zdaniem konieczna.

Jeśli jeszcze nie znalazłeś, to polecam: https://projektcydr.pl/blog/?p=3293
Ja nie miałem problemów z fermentacją, wręcz przeciwnie: musiałem ją spowalniać, żeby drożdże nie skonsumowały całego cukru.

Żeby uzyskać 3x zagęszczenie, musiałem wymrażać sok kilka razy - ostatecznie został śnieg.
Zagęszcza się nie tylko cukier, ale również kwas, więc jeśli odfermentujesz do zera, to wyjdzie zbyt kwaśny. Żeby zbalansować, trzeba zostawić sporo cukru resztkowego -ale przez to moc będzie mniejsza, rzędu 10%.
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku
Cydr lodowy - przez sww - 2024-08-13 07:46 PM
RE: Cydr lodowy - przez Bartek - 2024-08-14 09:43 AM
RE: Cydr lodowy - przez sww - 2024-08-14 10:08 AM
RE: Cydr lodowy - przez Mikul - 2024-08-17 03:33 PM
RE: Cydr lodowy - przez Bartek - 2024-08-22 03:11 PM

Skocz do: