Cydr lodowy
#4
Bartku,

Zdradzisz nam proszę  jak stopujesz ( na stałe) fermentscje w cydrze? Jest to chyba jeden z najtrudniejszych etapów  wytwarzania cydru z cukrem resztkowym.
 Bez  filtra do sterylnej filtracji widzę tylko dwie opcje.
Czekamy aż cukier spadnie do oczekiwanego poziomu, obniżamy tempwrature nastawu, czekamy aż się sklaruje i przelewamy znad osadu do :
1. Drugiego balona dodając pirosiarczyn oraz sorbinian potasu, i modlimy się aby nie ruszył. Minus taki że ewentualne nagazowanie trzeba wykonać sztucznie.
2. W butelki i pasteryzacją przy odpowiednim nagazowaniu. W przypadku wina następuje tu niestety zmiana smaku, czy w przypadku cydru także?
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku
Cydr lodowy - przez sww - 2024-08-13 07:46 PM
RE: Cydr lodowy - przez Bartek - 2024-08-14 09:43 AM
RE: Cydr lodowy - przez sww - 2024-08-14 10:08 AM
RE: Cydr lodowy - przez Mikul - 2024-08-17 03:33 PM
RE: Cydr lodowy - przez Bartek - 2024-08-22 03:11 PM

Skocz do: