2024-09-13 09:04 PM
Głównie fermentuję cydr, gdzie wiadro jest ok. Dlatego wino też zacząłem w wiadrze i szło nieźle. Raz przelałem do wiadra. Teraz drugi raz do słoja, ale plastikowego.
Poprzednie wino białe zacząłem miesiąc wcześniej w ten sam sposób i w podobnych pojemnikach. Miało podobne objawy, ale nie wyklarowało się całkiem. Fermentacja praktycznie stanęła przy 8 BLG, dodałem trochę drożdży i pożywki. Nie wyklarowało się i wciąż jest lekko nagazowane, choć rurka nie pokazuje różnicy ciśnień. Wczoraj mierzyłem i ma 3 BLG, więc coś się dzieje.
Poprzednie wino białe zacząłem miesiąc wcześniej w ten sam sposób i w podobnych pojemnikach. Miało podobne objawy, ale nie wyklarowało się całkiem. Fermentacja praktycznie stanęła przy 8 BLG, dodałem trochę drożdży i pożywki. Nie wyklarowało się i wciąż jest lekko nagazowane, choć rurka nie pokazuje różnicy ciśnień. Wczoraj mierzyłem i ma 3 BLG, więc coś się dzieje.