2024-10-02 09:33 AM
Myślę, że każdemu obiło się o uszy, że wśród trunków - szczególnie win - są lepsze i gorsze roczniki. Osobiście nigdy nie próbowałem side-by-side żadnego wina z dwóch różnych roczników i szczerze mówiąc zawsze uważałem, że to musi chodzić o jakieś niuanse, dostępne wyłącznie dla wąskiego grona wtajemniczonych. No bo taka Rioha, czy Gewürztraminer, zawsze przecież smakują podobnie...
Jak to jest w przypadku cydrów? Na podstawie dwóch poniższych par 2022&2023, wnioskuję że każdy rocznik to tak na prawdę inny cydr. Zresztą może to nie jest takie dziwne. O ile wina robi się z konkretnego szczepu, o tyle cydr robi się z różnych odmian, których dobór oraz proporcje zależą od dostępności w danym sezonie. Trzeba to mieć na uwadze - rocznik w przypadku cydrów naprawdę ma znaczenie!
Stary Sad 2022
Bardzo fajny cydr, niemniej jednak czuję się oszukany! Na etykiecie stoi jak byk: "stary sad", prawda? No to naturalnie myślę sobie, że ten cydr został zrobiony ze starych odmian, zebranych z wiekowych drzew - a tu otwieram i co? I czuję deser! No przecież tam są jabłka deserowe, tego nie da się nie zauważyć - tyle lat robiłem cydry z takich odmian, że poznaję . No i faktycznie - wprawdzie etykieta tego nie zdradza, na stronie producenta stoi jak byk - dominujące odmiany: Camspur (sport Red Deliciusa), Alwa (polski deserowy wynalazek, z drugiej połowy XXw.) i Szara Reneta. Sad może i był stary, ale nasadzenia już raczej takie dość nowoczesne...
Ale tak jak wspomniałem, jest to naprawdę bardzo fajny cydr. Kolor jasny, w pełni klarowny, mało wyczuwalny zapach, kwasowość jak dla mnie idealna, smak ciekawy, owocowy, złożony, wrażenie w ustach pełne, delikatnie ściągające, przyjemny (choć krótki) posmak.
Kwasowość całkowita: ~4,5g/l
Gęstość: 0,997 (brak cukru resztkowego)
Wolne siarczyny <10ppm, całkowite siarczyny 50-60ppm.
Stary Sad 2023
Kolejny rocznik, inny cydr. Również bardzo fajny i w mojej ocenie lepszy od poprzednika. Bardziej aromatyczny, wyraźniejszy zapach i smak. Nieco żywszy i ciekawszy. Jeśli chodzi o bazę, motyw przewodni, to również jest owocowy, ale na nieco inny sposób - nuty jakby szarlotki, pieczonego jabłka, przyjemne.
Kwasowość całkowita: ~5g/l
Gęstość: <1.000 za mała próbka na dokładny cukromierz (brak cukru resztkowego)
Wolne siarczyny <10ppm, całkowite siarczyny 60-70ppm.
Szara & Złota Reneta 2022
No nareszcie! Zaczynałem się obawiać, że zrobiła się ze mnie jakaś stara maruda, i nic tylko krytykuję Dziękuję za ten cydr - jest świetny! Pierwszy w tym przeglądzie cydr, który miałbym ochotę pić dla przyjemności. Kapitalny aromat. Nie jestem w stanie nazwać co to dokładnie jest, według tego co czytam na Trybuszonie jest to żółty melon, ale patrząc po innych recenzjach na tej stronie mam duże wątpliwości czy my naprawdę piliśmy te same cydry... . Mnie to w każdym razie melonem nie pachnie. Ale fakt jest że pachnie wyraźnie i ładnie - i ten sam motyw jest wyczuwalny w smaku. A najlepsze jest to, że jest to tylko jedna z nut w całym bukiecie. Ten cydr smakuje na wielu poziomach - ma pierwszy smak, drugi smak, posmak. I do tego satysfakcjonującą, pełną strukturą. Obiektywnie ma również sporo kwasu - i jak się skupić, to ten kwas tam czuć. Ale on w ogóle tutaj nie przeszkadza - tyle innego się w tym cydrze dzieje.
Kwasowość całkowita: ~7,5/l
Gęstość: <1.000 za mała próbka na dokładny cukromierz (brak cukru resztkowego)
Wolne siarczyny <10ppm, całkowite siarczyny 40-50ppm.
Szara & Złota Reneta 2023
Kolejny rocznik, inny cydr. Również jest to bardzo dobry, złożony cydr - ale nie ma już tej wyjątkowości poprzedniego rocznika. Nie ma tego fajnego aromatu. Ale wciąż: jest wiele poziomów smaku, dobra struktura, przyjemne wrażenie w ustach. Tylko w tym cydrze znacznie wyraźniej zaznacza się kwas - dla mnie jest go już za dużo.
Kwasowość całkowita: ~9g/l
Gęstość: 0,997 (brak cukru resztkowego)
Wolne siarczyny ~10ppm, całkowite siarczyny 50-60ppm.
Jak to jest w przypadku cydrów? Na podstawie dwóch poniższych par 2022&2023, wnioskuję że każdy rocznik to tak na prawdę inny cydr. Zresztą może to nie jest takie dziwne. O ile wina robi się z konkretnego szczepu, o tyle cydr robi się z różnych odmian, których dobór oraz proporcje zależą od dostępności w danym sezonie. Trzeba to mieć na uwadze - rocznik w przypadku cydrów naprawdę ma znaczenie!
Stary Sad 2022
Bardzo fajny cydr, niemniej jednak czuję się oszukany! Na etykiecie stoi jak byk: "stary sad", prawda? No to naturalnie myślę sobie, że ten cydr został zrobiony ze starych odmian, zebranych z wiekowych drzew - a tu otwieram i co? I czuję deser! No przecież tam są jabłka deserowe, tego nie da się nie zauważyć - tyle lat robiłem cydry z takich odmian, że poznaję . No i faktycznie - wprawdzie etykieta tego nie zdradza, na stronie producenta stoi jak byk - dominujące odmiany: Camspur (sport Red Deliciusa), Alwa (polski deserowy wynalazek, z drugiej połowy XXw.) i Szara Reneta. Sad może i był stary, ale nasadzenia już raczej takie dość nowoczesne...
Ale tak jak wspomniałem, jest to naprawdę bardzo fajny cydr. Kolor jasny, w pełni klarowny, mało wyczuwalny zapach, kwasowość jak dla mnie idealna, smak ciekawy, owocowy, złożony, wrażenie w ustach pełne, delikatnie ściągające, przyjemny (choć krótki) posmak.
Kwasowość całkowita: ~4,5g/l
Gęstość: 0,997 (brak cukru resztkowego)
Wolne siarczyny <10ppm, całkowite siarczyny 50-60ppm.
Stary Sad 2023
Kolejny rocznik, inny cydr. Również bardzo fajny i w mojej ocenie lepszy od poprzednika. Bardziej aromatyczny, wyraźniejszy zapach i smak. Nieco żywszy i ciekawszy. Jeśli chodzi o bazę, motyw przewodni, to również jest owocowy, ale na nieco inny sposób - nuty jakby szarlotki, pieczonego jabłka, przyjemne.
Kwasowość całkowita: ~5g/l
Gęstość: <1.000 za mała próbka na dokładny cukromierz (brak cukru resztkowego)
Wolne siarczyny <10ppm, całkowite siarczyny 60-70ppm.
Szara & Złota Reneta 2022
No nareszcie! Zaczynałem się obawiać, że zrobiła się ze mnie jakaś stara maruda, i nic tylko krytykuję Dziękuję za ten cydr - jest świetny! Pierwszy w tym przeglądzie cydr, który miałbym ochotę pić dla przyjemności. Kapitalny aromat. Nie jestem w stanie nazwać co to dokładnie jest, według tego co czytam na Trybuszonie jest to żółty melon, ale patrząc po innych recenzjach na tej stronie mam duże wątpliwości czy my naprawdę piliśmy te same cydry... . Mnie to w każdym razie melonem nie pachnie. Ale fakt jest że pachnie wyraźnie i ładnie - i ten sam motyw jest wyczuwalny w smaku. A najlepsze jest to, że jest to tylko jedna z nut w całym bukiecie. Ten cydr smakuje na wielu poziomach - ma pierwszy smak, drugi smak, posmak. I do tego satysfakcjonującą, pełną strukturą. Obiektywnie ma również sporo kwasu - i jak się skupić, to ten kwas tam czuć. Ale on w ogóle tutaj nie przeszkadza - tyle innego się w tym cydrze dzieje.
Kwasowość całkowita: ~7,5/l
Gęstość: <1.000 za mała próbka na dokładny cukromierz (brak cukru resztkowego)
Wolne siarczyny <10ppm, całkowite siarczyny 40-50ppm.
Szara & Złota Reneta 2023
Kolejny rocznik, inny cydr. Również jest to bardzo dobry, złożony cydr - ale nie ma już tej wyjątkowości poprzedniego rocznika. Nie ma tego fajnego aromatu. Ale wciąż: jest wiele poziomów smaku, dobra struktura, przyjemne wrażenie w ustach. Tylko w tym cydrze znacznie wyraźniej zaznacza się kwas - dla mnie jest go już za dużo.
Kwasowość całkowita: ~9g/l
Gęstość: 0,997 (brak cukru resztkowego)
Wolne siarczyny ~10ppm, całkowite siarczyny 50-60ppm.