Przegląd cydrów: Cydry z Chyliczek
#5
Na koniec Premium 2022: jedyny w ofercie Chyliczek, oraz jeden z nielicznych w polskiej ofercie, cydr na bazie prawdziwych odmian cydrowych. Nie udało mi się dowiedzieć, czy te jabłka pochodzą z własnych nasadzeń Chyliczek - mam nadzieję, że tak i że można liczyć na powtórki w kolejnych latach. Bo to jest wreszcie taki cydr, jaki chciałbym pić i byłaby to ogromna szkoda, gdy to był tylko jednorazowy eksperyment. Na razie rocznika 2023 nie znalazłem...

Premium 2022
           
Etykieta informuje, że w skład cydru wchodzą angielskie i francuskie jabłka słodko-gorzkie.  Bardziej dokładną informację znalazłem na Trybuszonie - lista jabłek, z których powstał jest imponująca: Dabinett (10%), Michelin (10%), Kermerrien (10%), Amanda (10%), Douce Coët Ligné (10%), Bisquet (5%), Harry Master's Jersey (5%), Douce Moën (5%), Hellen’s Apple (5%), Major (5%), Kingston Black (5%), Yarlington Mill (5%) oraz Złota Reneta (15%) - ta ostatnia ze względu na konieczność podbicia kwasowości. Prawdziwy cydrowy gulasz!

Już na pierwszy rzut oka widać, że ten cydr jest inny: ma zdecydowanie ciemniejszy od poprzednich cydrów, bursztynowy kolor. Również pachnie inaczej - zamiast nut owocowych, pojawia się taki charakterystyczny, polifenolowy aromat. W odróżnieniu od poprzednich cydrów, które były rześkie (lub po prostu kwaśne) i owocowe, profil tego cydru jest bardziej korzenny, przyprawowy - poważny i wyważony. Ma wiele smaków i niuansów. Kwas i cukier resztkowy balansują się idealnie. Wrażenie w ustach pełne, wyraźnie ściągające i lekko gorzkawe. Posmak jest dłuższy niż w przypadku poprzednich cydrów, ale nie przesadnie długi. Chociaż delikatny smaczek pozostaje w ustach na długo.

Osobiście jestem zdecydowanym zwolennikiem takich właśnie tradycyjnych cydrów i uważam, że ten cydr to jest zupełnie inna liga w porównaniu z poprzednikami. Ten konkretny jest bardzo fajnie zbalansowany, pije się go z przyjemnością i trudno przestać. Właściwie to pije się go dotąd, dokąd się nie skończy Wink Super cydr i liczę na bis!
 
Kwasowość całkowita: ~5,5g/l
Gęstość: 1,002 (~4g cukru resztkowego)
Wolne siarczyny 10-20ppm, całkowite siarczyny 40-50ppm.

Tym samym doszliśmy do końca Chyliczek.
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku
Przegląd cydrów: Cydry z Chyliczek - przez Bartek - 2024-09-30 11:18 AM
RE: Przegląd cydrów: Cydry z Chyliczek - przez Bartek - 2024-10-01 03:07 PM
RE: Przegląd cydrów: Cydry z Chyliczek - przez Bartek - 2024-10-01 03:43 PM
RE: Przegląd cydrów: Cydry z Chyliczek - przez Bartek - 2024-10-02 09:33 AM
RE: Przegląd cydrów: Cydry z Chyliczek - przez Bartek - 2024-10-03 03:34 PM
RE: Przegląd cydrów: Cydry z Chyliczek - przez kuneg - 2024-10-14 05:40 PM

Skocz do: