Przegląd cydrów: Cydr Swoszowicki
#1
Cydr Swoszowicki, jak sama nazwa wskazuje, pochodzi z podkrakowskich Swoszowic. To znaczy tak na prawdę to powstaje chyba gdzie indziej, bo na etykiecie widnieje informacja że został wykonany w kooperacji z Piwnicą Lorka, ale kwatera główna jest w Swoszowicach i tam też jest firmowy sklep. Jako że jest to rzut beretem ode mnie, udałem się tam po cydry osobiście. Trafiłem na moment, kiedy rocznik '22 akurat się skończył, a rocznik '23 - już zabutelkowany - właśnie oczekiwał na wydrukowanie etykiet. Udało mi się dogadać, że po prostu przykleją mi etykiety zastępcze - i takie też są na zdjęciach. W roczniku '23 z normalnych cydrów mamy: Rebel i Dzik. Jest jeszcze smakowe Mango, ale to innym razem. Wyjątkowo, opiszę te cydry wspólnie...

Rebel i Dzik 2023
       
Cydry powstały na bazie Renet i Grochówki. Różnica między nimi polega na tym, że Dzik - w odróżnieniu od Rebela - fermentował spontanicznie. Przykro mi to pisać, ale obydwa cydry są po prostu niedobre. W zapachu wyraźnie wyczuwalna kwasowość lotna, złożona, wielopoziomowa - nie do końca zaoctowienie, ale podobny kwaśny zapach. Kwas normalnie nie pachnie - jak czuć kwas, to jest źle. Smak jeszcze gorszy: nieprzyjemnie kwasowy, drapiący w gardle. I podobny finisz, jak na złość dosyć długi. Barwa słomkowa, zgaszona. Lekkie zamglenie. Oba cydry są bardzo do siebie podobne, choć Dzik jest jakby nieco mniej jadowity.

Zastanawiam się, czy to miała być próba zrobienia jakiegoś hardkorowego cydru w stylu hiszpańskim? Jeśli tak, i to był efekt zamierzony, to zdecydowanie zabrakło o tym jakiejkolwiek informacji...

Kwasowość całkowita: ~6g/l Rebel i ~7g/l Dzik
Gęstość: 0,995 (obydwa)
Nie zawierają siarczynów.
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku
Przegląd cydrów: Cydr Swoszowicki - przez Bartek - 2024-10-07 09:19 PM
RE: Przegląd cydrów: Cydr Swoszowicki - przez szo - Wczoraj 03:16 PM
RE: Przegląd cydrów: Cydr Swoszowicki - przez szo - 10 godzin(y) temu
RE: Przegląd cydrów: Cydr Swoszowicki - przez szo - 2 godzin(y) temu

Skocz do: