Przegląd cydrów: Dolinki
#5
W białym winie, jak surowiec ma powyżej 7g/l kwasu, to nie robi się raczej wytrawnego. Czerwone, które ma jakieś taniny i można śmiało przeprowadzić FJM, to inna historia. Surowiec na wejściu może mieć wyższą kwasowość, szczególnie, jak jest przeznaczony do długiego przechowywania w piwnicy lub starzenia w beczce.

A przy cydrze to z uporem maniaka wytwórcy ładują mega kwaśne jabłka, jak już Bartek wspomniał. Cydr można poddać FJM i odrobinę kwasu zejdzie, ale cudów nie ma. Albo trzeba kredy do moszczu dorzucić, albo zmienić surowiec. Przedział kwasu w gotowym cydrze między 4 a 7 g/l wydaje się optymalną wartością. Niestety, przeważająca większość odmian uprawianych w naszym kraju ma grubo powyżej tej wartości. Najmniej kwaśne deserówki, np. Gala, mają w okolicach 8g/l kwasu.

Po prostu nie ma dobrego surowca na cydr u nas w kraju.


...albo niektórzy czytając o odpowiednich jabłkach na jabłecznik, nie doczytali, że chodzi o szarlotkę, a nie o cydr! Stąd pewnie polecana antonówka Big Grin

Nam, a właściwie mojemu M, zdarzyło się na początku zabawy w napitki robić "cydr" z soku z drugiego tłoczenia z Boskoopa albo Złotej Renety (do tej pory nie wiem, co u mojej mamy rośnie), gdzie wpierw do wytłoków dolewał wody, a potem dosładzał. Dopiero wtedy dało się pić taki "cydr" - musujący, lekki, łatwy w piciu, ale płaski i bez tanin. Tylko aromat był fajny, jabłkowy.
Mów mi Małgorzato :)
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku
Przegląd cydrów: Dolinki - przez Bartek - 2024-10-06 08:58 PM
RE: Przegląd cydrów: Dolinki - przez szo - 2024-10-07 06:25 AM
RE: Przegląd cydrów: Dolinki - przez Bartek - 2024-10-07 07:10 AM
RE: Przegląd cydrów: Dolinki - przez szo - 2024-10-08 07:30 AM
RE: Przegląd cydrów: Dolinki - przez kuneg - 2024-10-14 08:12 PM
RE: Przegląd cydrów: Dolinki - przez szo - 2024-10-15 06:25 AM
RE: Przegląd cydrów: Dolinki - przez kuneg - 2024-10-15 07:16 PM

Skocz do: