Przegląd cydrów: Cydr Radosny
#6
z zaciekawieniem zaczytuję te recenzje i przyznam szczerze, że po cydr sięga się wiedząc czego się oczekuje - nie kupuje się tego w sklepie przy okazji codziennych zakupów razem z proszkiem do prania.

Trudniej się je robi. Od kiedy czytam ten przegląd już widzę, że cydr to nie jest tak, że jabca do mausera i nic i za dwa miechy do butelek - bo tak to się wtedy kończy i to jest jabol jako wsad do koniaka jabłkowego - calvadosu... I tam też trzeba umieć pokieorwać procesem destylacji i starzenia...

Stąd przez szacunek do klienta sięgającego po cydr należy pochylić się nad FJM, kwasem itd.

Bartku, Czy mógłbyś się podzielić Twoim doświadczeniem i pomiarami w jakim stopniu kwas jest akceptowalny? z tego co widze to w wytrawnych na poziomie ok. 4-4,5g i jak rozumiem w większości przypadków można to osiągnąć jedynie przez naniesienie korekty kwasu? Czy w słodkich cydrach cukier resztkowy mocno wpływa na możliwość pozostawienia wyższgo kwasu np. 5-6g, czy lepiej i tak go zbijać, żeby cydr był mniej agresywny?
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku
Przegląd cydrów: Cydr Radosny - przez Bartek - 2024-10-19 11:28 AM
RE: Cydr Radosny - przez blackpowder - 2024-10-19 12:08 PM
RE: Cydr Radosny - przez Bartek - 2024-10-19 01:37 PM
RE: Przegląd cydrów: Cydr Radosny - przez karlik - 2024-10-19 06:21 PM
RE: Przegląd cydrów: Cydr Radosny - przez kuneg - 2024-10-19 09:47 PM
RE: Przegląd cydrów: Cydr Radosny - przez szo - Wczoraj 06:01 AM
RE: Przegląd cydrów: Cydr Radosny - przez Bartek - Wczoraj 07:16 AM

Skocz do: