Przegląd cydrów: Cydr Swoszowicki
#11
Witam Wszystkich pierwszo-postnie!

Dla ścisłości terminologicznej:

Ocet jabłkowy (szerzej: owocowy) powstaje z soku (z owoców) w wyniku jednoczesnej fermentacji alkoholowej i octowej.
Ocet cydrowy (podobnie jak winny) powstaje z gotowego cydru (wina) w wyniku fermentacji octowej.

Źródło: PN-EN 13188:2002 Ocet -- Produkt otrzymany z surowców pochodzenia rolniczego -- Definicje, wymagania, znakowanie
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku
Przegląd cydrów: Cydr Swoszowicki - przez Bartek - 2024-10-07 09:19 PM
RE: Przegląd cydrów: Cydr Swoszowicki - przez Bartek - 2024-10-21 02:07 PM
RE: Przegląd cydrów: Cydr Swoszowicki - przez szo - 2024-10-21 03:16 PM
RE: Przegląd cydrów: Cydr Swoszowicki - przez kuneg - 2024-10-21 03:51 PM
RE: Przegląd cydrów: Cydr Swoszowicki - przez szo - Wczoraj 05:54 AM
RE: Przegląd cydrów: Cydr Swoszowicki - przez szo - Wczoraj 01:34 PM
RE: Przegląd cydrów: Cydr Swoszowicki - przez enolab.pl - 4 godzin(y) temu

Skocz do: